23948sdkhjf

Sygefravær i kommunerne er øget, og det er særligt blandt SOSU-personalet

Sygefraværet for de kommunalt ansatte er fra 2017 til 2019 steget med 3,7 procent.

Det er dog visse faggrupper, som øger det samlede fravær. Særligt social- og sundhedspersonalet samt det pædagogiske personale trækker sygefraværet op med en stigning på henholdsvis 5,7 procent og 6,3 procent. Det skriver Altinget på baggrund af en ny analyse fra Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed.

Stigningen er særligt opstået på grund af de yngre ansatte. Blandt Social- og sundhedspersonalet under 30 år har der været en stigning på næsten 14 procent fra 2017 til 2019. Lignende tal findes også for de yngste medarbejdere blandt det pædagogiske personale.

Det kortvarige sygefravær er stort set uændret. Det er det langvarige sygefravær, som står for den samlede stigning.

Formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann kalder analysen et ”wake-up call til de store herrer i kommunerne.”

- Det er gået fra at være fysisk nedslidning til at være psykiske arbejdsskader, som er meget meget svære at komme over. Det er et kæmpe problem. Vi mangler folk på området, og der er jo ikke nogen, der vil gå ind i et fag, hvor statistikken så tydeligt demonstrerer, hvor slidsomt arbejdet er, siger Torben Hollmann til Altinget.

Stor geografisk forskel

Hos fagforeningen for pædagoger, BUPL, peger man også på et psykisk hårdt arbejdsmiljø som årsag til det stigende sygefravær.

Ifølge analysen er der stor geografisk forskel i, hvilke kommuner der oplever stort eller lille sygefravær. Lemvig Kommune har mindst sygefravær med 9,3 sygedage pr. fuldtidsansat i 2019. Herefter følger Favrskov med sygefravær 10,0 pr. fuldtidsansat.

Faxe og Fanø kommune ligger i den anden ende af tabellen med et sygefravær på henholdsvis 14,7 og 14,2 procent.  

Når man dykker ned i de specifikke tal for SOSU-personalet, har de to kommuner med højeste sygefravær i gennemsnit haft 24,7 og 24,6 sygedage pr. fuldtidsansat i 2019. Det gælder for Gribskov og Egedal Kommune, der har oplevet en stigning i sygefraværet på henholdsvis 31,4 og 16,6 procent. Samsø Kommune har det laveste sygefravær for SOSU-personalet med 11,9 sygedag pr. fuldtidsansat i 2019.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skriver i en mail til Altinget, at der fortsat er potentiale til at nedbringe sygefraværet. Der er tidligere blevet nedsat en kommission, hvor sygefraværet er i fokus, og den kommer med sine anbefalinger i 2022. Han henviser også til, at der i forbindelse med aftalen om tidlig pension er blevet afsat 100 millioner kroner i 2023, som offentlige og private arbejdspladser kan søge for at forbedre det psykiske og fysiske arbejdsmiljø.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094