23948sdkhjf

Dansk Sygeplejeråd varsler strejke

- Vi ser ingen anden udvej, siger Grete Christensen, formand for Danske Sygeplejeråd, som har udsendt et konfliktvarsel til arbejdsgiverne.

Konfliktvarslet betyder, at Dansk Sygeplejeråd natten mellem 20. og 21. maj vil kunne begynde en lovligt varslet konflikt, hvilket betyder strejke.

Strejkevarslet kommer, efter at et lille flertal af Dansk Sygeplejeråds medlemmer tidligere har stemt nej til OK21-resultatet. Det skyldes især utilfredshed med lønnen.

- Vores krav til arbejdsgiverne er en større lønmæssig anerkendelse til sygeplejerskerne, og at vi sender en fælles appel fra overenskomstparterne til Christiansborg om trepartsforhandlinger, hvor parterne i fællesskab forpligter sig til at arbejde for at indhente sygeplejerskernes historiske lønefterslæb, siger Grete Christensen i en pressemeddelelse.

Et lønefterslæb kan dog blive svært at løse i forligsinstitutionen, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedal til Ritzau.

- Hvor står regeringen? Vi man fastholde linjen, hvor man siger, man ikke blander sig i den danske model, eller vil man aktivt prøve at spille med en politisk løsning? Medmindre der bliver spillet en politisk løsning ind, er det faktisk umuligt at løse i Forligsinstitutionen, siger Laust Høgedal og fortsætter:

- Hvis det handlede om, at den ene sagde fem kroner, og den anden sagde ti, kunne man mødes på syv eller otte kroner. Det er ikke situationen her. Det er et lønefterslæb, der er svært at løse, siger Laust Høgedahl.

Fra regionerne forventer Anders Kühnau (S), der er formand for Lønnings- og Takstnævnet, at parterne inden for kort tid vil mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Han kalder det ærgerligt med de to faggruppers strejkevarsel.

Samtidig synes han, at det ser svært ud i forhold til at finde flere penge til sygeplejerskerne og radiograferne, end hvad der allerede er blevet tilbudt.

- Det ser svært ud at skulle gå ind og lave en ny lønforhandling, når vi har afsluttet en lønforhandling ved det generelle bord med samtlige organisationer, der i øvrigt har sagt ja til overenskomsterne bortset fra sygeplejersker og radiografer, siger Anders Kühnau til Ritzau og fortsætter:

- Men jeg vil på forhånd ikke udelukke noget, og jeg vil slet ikke forhandle løn i offentligheden. Det tager vi ved overenskomstbordet for lukkede døre. Sådan er det i Forligsinstitutionen, hvor jeg forventer, at vi skal tale videre, siger Anders Kühnau.

Kompensation efter corona

Det er dog ikke kun lønsituationen, men også coronapandemien, som har også præget stemningen blandt medlemmerne, forklarer Grete Christensen.

- Det har været et hårdt år for sygeplejersker. Under Coronapandemien har mange sygeplejersker stået i frontlinjen og er blevet presset til det yderste. Ikke desto mindre har de imod alle odds leveret en ekstraordinær indsats og udvist stor fleksibilitet. I det lys er overenskomstresultatet en stor skuffelse for mange, siger Grete Christensen.

Dansksygeplejeråd har besluttet at varsle konflikt for 10 procent af medlemmerne i kommuner og regioner.

Grete Christensen håber dog, at der kan findes en løsning via forhandling, så en konflikt ikke bliver nødvendig.

- Vi repræsenterer sygeplejerskerne, som samtidig er arbejdsgivernes medarbejdere. Jeg er sikker på at vi har en fælles interesse i at finde en løsning – af hensyn til at kunne fastholde sygeplejerskerne og naturligvis til gavn for det samlede sundhedsvæsen, siger Grete Christensen.

Den overenskomstaftale, som et flertal af Dansk Sygeplejeråds medlemmer har stemt nej til, indebærer lønstigninger på lige over fem procent.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125