23948sdkhjf

Sygeplejersker har krav om mere i løn med til bordet

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, har et krav om flere penge til medlemmerne med i Forligsinstitutionen, hvor hun onsdag eftermiddag skal holde første møde med arbejdsgiverne og forsøge at undgå en strejke.

- Vores budskab er meget tydeligt efter vores dialog med medlemmerne, nu flere uger efter at de sagde nej.

- Der er brug for lønmæssig anerkendelse. Ifølge sygeplejerskerne var den ikke god nok i det resultat, vi kom hjem med, siger hun.

Forligsmanden har indkaldt Dansk Sygeplejeråd (DSR) og arbejdsgiverne i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening til det første møde i Forligsinstitutionen i København.

Det sker, efter at sygeplejerskerne med et snævert flertal stemte nej til det overenskomstforlig, som fagforeningen havde forhandlet hjem med arbejdsgiverne i første omgang.

Det bestod blandt andet af en lønstigning på cirka fem procent over tre år.

Det bliver svært at forhandle mere i løn hjem, erkender Grete Christensen, der havde anbefalet medlemmerne at stemme ja.

- Men det var klar tale fra vores medlemmer, og jeg synes, vi har et kæmpe ansvar ikke kun os som organisation, men også arbejdsgiverne, for at finde nogle løsninger, siger hun.

Før mødet kan Anders Kühnau (S), formand for Lønnings- og Takstnævnet i Danske Regioner, ikke sige, om sygeplejerskerne kommer til at blive tilbudt mere i løn.

- Det er sådan, at når man sidder herinde i Forligsinstitutionen, så sidder man for dobbeltlukkede døre.

- Og lovgivningen er, at man ikke må udtale sig om det, der foregår herinde.

- Derfor kommer det også til at foregå inde ved forhandlingsbordet, og vi kommer ikke til at forhandle løn igennem pressen, siger Anders Kühnau.

Sygeplejerskernes formand gentager inden mødet også et håb om, at arbejdsgiverne vil gå med i en fælles appel til politikerne på Christiansborg om et opgør med den såkaldte Tjenestemandsreform fra 1969.

- Så kan vi få gang i en diskussion om lønefterslæbet fra Tjenestemandsreformen. Og vi kan få lavet en plan for, hvordan vi kan få sat penge af over noget tid, så vi kan forhandle os til en mere retfærdig indplacering, siger Grete Christensen.

Tjenestemandsreformen placerede faggrupper i det offentlige på 40 forskellige løntrin i 1969.

Ifølge sygeplejerskerne og en række andre faggrupper er reformen den dag i dag skyld i et lønefterslæb for nogle grupper.

Også medlemmerne af Radiograf Rådet, der har 2500 medlemmer, stemte nej til overenskomstforliget. Radiograf Rådet kører parløb med DSR, som også forhandler overenskomst på vegne af radiograferne.

Hvis parterne ikke kan blive enige, kan en konflikt bryde ud mellem torsdag 20. maj og fredag 21. maj.

Det er forligsmand Lise-Lotte Nilas, der skal forsøge at få parterne til at mødes ved forhandlingsbordet.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125