Rekordmange vælger private leverandører til hjemmehjælp
De førstegangsvisiterede, der benytter en privat leverandør til enten personlig pleje, praktisk hjælp eller begge dele er det højeste i 10 år.
I 2020 valgte 35,7 pct. af de førstegangsvisiterede en privat leverandør. De forudgående ni år var tallene ellers relativt stabile omkring de 20 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik fra juni.
Årsagen til den massive stigning af borgere, der vælger en privat leverandør, kan muligvis findes i, at der har været talt meget om ældreplejen. Det mener branchedirektør i Dansk Industri, Jacob Scharff.
- I mange år har andelen af de førstegangsvisiterede, der vælger en privat leverandør ligget meget lavt, når vi sammenligner med gennemsnittet for alle visiterede. Den forskel er nu blevet udlignet. Det tænker jeg egentlig er forventeligt og ret naturligt.
- Men årsagen til den markante stigning netop nu skal nok delvist findes i, at de førstegangsvisiterede er blevet mere opmærksom på, at de faktisk kan vælge et alternativ til det kommunale”, siger Jakob Scharff.
I 2020 har der været talt meget om kvalitet og værdighed i ældreplejen. Her nævner Jakob Scharff blandt andet Ældretopmødet og de meget omtalte sager på plejehjemmene i TV2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”.
Fremtiden afhænger af valgmuligheder
Derfor kan udviklingen ifølge branchedirektøren være et udtryk for, at flere har fået øjnene op for det private alternativ og tager stilling allerede ved den første visitation.
Jacob Scharff tror på, at tilvalget af private leverandører i fremtiden kommer til at afhænge af, om der er kendskab til muligheden, og om der er leverandører at vælge i mellem.
- Helt grundlæggende er det høje tilvalg af private i min bog en indikation på, at de private leverandører har noget at tilbyde. Det er min forventning, at andelen af førstegangsvisiterede fremadrettet vil svare til gennemsnittet for alle visiterede, da jeg har svært ved at se, hvorfor der skulle være forskel. Om niveauet de kommende år så bliver 30, 35 eller 40 pct. afhænger bl.a. af, om der er kendskab til muligheden for at vælge, og om der er noget at vælge, siger Jakob Scharff.
I 2020 blev godt 150.000 borgere visiteret til hjemmehjælp.