Rekrutteringsproblemer og mere selvbestemmelse i hverdagen fylder på Ældretopmøde
Ældreområdet mangler desperat arbejdskraft. Det emne har også i høj grad præget Ældretopmødet i Odense, som samler beslutningstagere, kommunale medarbejdere i ældreplejen, faglige organisationer, foreninger, politikere, frivillige og pårørende for at diskutere fremtidens ældrepleje.
Allerede i sin åbningstale sagde Bjarne Hastrup, administrerende direktør for Ældre Sagen, at manglen på medarbejdere i ældresektoren kan udløse en "humanitær krise".
- Hvis ikke vi får den arbejdskraft, som er helt nødvendig til ældreområdet, så er jeg bange for, at der kommer en humanitær krise. Derfor ønsker jeg mig, at regeringen etablerer en taskforce til fremskaffelse af arbejdskraft i ældresektoren, sagde Bjarne Hastrup.
Han understregede samtimdig, at det samme skulle ske på lokalt niveau.
Social og sundhedsminister Astrid Krag fokuserede i sin tale på, at der skulle være mindre detailstyring og dokumentationskrav i ældreplejen.
- For mange steder er ældreplejen kommet for langt væk fra det allervigtigste, nemlig tiden til omsorg og relation. Vi bruger for meget tid i ældreplejen på det forkerte, de ting, der kan måles og krydses af i et skema, sagde Astrid Krag.
Hun vil i stedet rette fokus mod, at få en god relation imellem ældre, pårørende og kommunale medarbejdere i ældreplejen.
Et af ministerens forslag til en mere attraktiv ældrepleje i fremtiden er oprettelsen af små, selvstyrende teams, hvor sosu-hjælperne selv kan tilrettelægge deres arbejdsdag. Det har mødt stor opbakning fra FOA, du kan læse deres reaktion her.
Følg med på magasinet Pleje henover dagen, hvor vi reporterer fra Ældretopmødet.
Artiklen er en del af temaet Ældretopmøde 2021.