23948sdkhjf

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Udskudte operationer, trætte sygeplejersker og mere end 400 coronapatienter har i de seneste uger lagt et tungt pres på landets sygehuse.

Nu er der dog hjælp på vej. Søndag aften blev regeringen og et politisk flertal på Christiansborg enige om en "cornavinterpakke". Den består af én milliard kroner til midlertidige indsatser i vintermånederne. Det sagde finansminister Nicolai Wammen (S).

- Vores sygehuse er lige nu i en helt ekstraordinær situation, hvor de hen over vinteren vil være under markant pres, blandt andet på grund af COVID-19.

- Derfor er jeg glad for, at vi i dag er blevet enige om en midlertidig coronavinterpakke, sagde Nicolai Wammen.

Pengene skal hjælpe både patienter og personale til at komme bedre igennem vintermånederne. Her truer øget coronasmitte og uvisheden omkring den nye variant Omikron at gøre dagligdagen endnu mere presset for sundhedspersonalet, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- De uger og måneder vi ser frem til nu kan vise sig at rumme den perfekte storm. Antallet af indlæggelser er allerede nu en belastning. Og de estimater, vi har, viser, at der er behov for rettidig omhu ved at lave denne aftale i december måned, sagde Magnus Heunicke.

Pengene skal ifølge aftalen bidrage til at fastholde sundhedspersonale og styrke aktiviteten på landets sygehuse.

Mange sygeplejersker har formentlig håbet på et direkte lønløft fra Christiansborg. Men det er ikke målet med aftalen.

Her lægges der vægt på, at det er regionerne, der skal aftale fordelingen af pengene med alle de relevante fagorganisationer.

- Vi har tillid til, at regionerne vil være bedst til at stå for forhandlingerne, sagde Nicolai Wammen.

Samtidig vil der kun blive tale om midlertidige tillæg, der skal kunne holdes ude af reguleringsordningen.

Dermed bliver der ikke tale om, at sygeplejerskerne vil kunne se frem til en permanent lønforhøjelse på den månedlige lønseddel. Det var ellers målet for sygeplejerskernes langvarige konflikt hen over sommermånederne.

På Christiansborg er politikerne forsigtige med at blande sig i konflikterne på arbejdsmarkedet i respekt for den danske model.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, lagde dog ikke skjul på, at beløbet bliver afsat for at "undgå et kollaps" i sundhedsvæsnet.

- Sundhedspersonalet har knoklet under pandemien i halvandet år og over mange år i ringe arbejdsvilkår. Det slider dem op. Den her pakke skal holde liv i hospitalerne og sygehusene og passe på dem, der passer på os, sagde Pia Olsen Dyhr.

Hun fastholdt ligesom Enhedslisten, at der på sigt skal gøres noget i forhold til det varige lønløft af hele den offentlige sektor.

- Vi ved, at der er hårdt brug for alt sundhedspersonale lige nu, og det her kan forhåbentlig styrke beredskabet og sikre mere personale på hospitalsgangene. Men derefter skal vi kigge på uligelønnen i hele den offentlige sektor. Det er en bunden opgave, som akutpakken ikke må skygge for, sagde Pia Olsen Dyhr.

SF foreslog ved nedsættelse af lønstrukturkomitéen, at der afsættes to milliarder kroner til at gå i gang med det varige lønløft i hele den offentlige sektor.

Ud over regeringen er SF, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne med i aftalen.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.106