Flere kommuner bruger vagtværn mod uadreagerende demente
Flere og flere kommuner har ansat lokale vagtværn for at beskytte personalet og borgere på plejehjem, hvor der bor mennesker med demenssygdom.
Vagtpersonalet skal hjælpe i tilspidsede situationer, hvor en person med demens er udadreagerende og kan være farlig for dem selv, andre beboere eller personalet.
I 2015 havde tre kommuner aftaler med vagtværn, og frem mod 2020 steg det tal til 12. Det viser en rundspørge lavet af Jyllands-Posten.
Esbjerg er en af de kommuner, der var først i gang med at bruge vagtværn på plejehjem. I gennem ordningens første seks år beløber udgifterne sig til tre millioner kroner. Heraf er 1,8 af disse brugt i 2021, skriver DR.
Direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen mener ikke, at et vagtværn er en brugbar løsning i håndteringen af demente. Han mener, at der skal uddannet personale til, så de tilspidsede situationer ikke opstår.
- Man skal forebyggede her situationer. Og det kræver tilstrækkeligt veluddannet personale. Men kommunerne gør det modsatte. De tager først affære, når problemet er sket, siger han til dr.dk.
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/syd/...