23948sdkhjf

Hospitalslæger i hovedstaden får ansvar patienter i tre dage efter udskrivelsen

Når en borger i en af Region Hovedstadens 29 kommuner i fremtiden udskrives fra hospitalet, så slutter lægens behandlingsansvar ikke ved hospitalets hoveddør for de mest sårbare patienter.

En ny aftale mellem Region Hovedstaden, 29 kommuner og PLO-Hovedstaden om udvidet behandlingsansvar skal sikre, at for eksempel spørgsmål om medicin fra den kommunale sygeplejersker kan besvaret af sygehusets speciallæger også efter udskrivelsen.

Aftalen betyder, at hospitalsafdelingen fortsætter med at have behandlingsansvar for særligt sårbare patienter i tre dage efter udskrivelsen.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Fakta om udvidet behandlingsansvar:

  • Der var allerede en 72 timers COVID-aftale, der blev lavet i starten af pandemien. Det blev inspirationskilden for den nye aftale, også selvom 72 timer modellen for COVID ikke blev brugt i stort omfang under pandemihåndteringen. Men parterne tror så meget på konceptet, at de håber, at det kan løse nogle af de strukturelle udfordringer med sektorovergangene, som de generelt oplever. 
  • At aftalen er landet på netop 72 timer skyldes, at langt de fleste komplicerede patientforløb kan håndteres inden for det tidsrum. Og aftalen rummer mulighed for at forlænge behandlingsansvaret for de borgere, som har behov for den specialiserede hjælp i længere tid.
  • Der blev sammensat en arbejdsgruppe med repræsentation fra hospitaler, kommuner og praktiserende læger, og med hospitalsdirektør Birgitte Degenkolv fra Amager og Hvidovre Hospital som formand.

Kilde: Region Hovedstaden

- Overgangen mellem en indlæggelse på hospitalet til eget hjem eller et kommunalt tilbud skal opleves så smidigt og trygt som muligt. Vi vil i regionen gerne tage et større ansvar for at forbedre overgangene for de mest sårbare patienter, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S), som tilføjer, at der allerede er flere forskellige modeller på nogle hospitaler og kommuner.

- Men vi ønsker en fælles løsning for samtlige 29 kommuner, så alle borgere i Region Hovedstaden oplever, at der er den samme sammenhæng og tryghed, når de udskrives uanset hvor de bor.

Aftale skal spare tid

I dag bruges der for eksempel meget tid på at afklare, hvem der skal udskrive medicin til en patient, som er indlagt på en kommunal akutplads. Det er den slags problemstillinger, som aftalen skal komme i forekøbet.

Kommunerne får nu adgang til at sparre direkte med specialiserede hospitalslæger, hvilket skal forebygge, at patienter må genindlægges.

- Den nye aftale er et stort skridt i den rigtige retning. Den kommer nogle af de allermest skrøbelige ældre borgere til gavn og skaber større sammenhæng for borgerne. Derfor er jeg meget glad for aftalen, og jeg glæder mig til at se den virke. Den løser ikke alle udfordringer, men det er en aftale, vi længe har ønsket os i kommunerne, siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF).

Hos PLO-København er man glad for aftalen, som udspringer af en midlertidig ordning under coronakrisen, hvor man indførte 72 timers behandlingsansvar for Covid-19-patienter. PLO-Hovedstaden håber, at ordningen med tiden også kan gælde korte indlæggelser under 24 timer.

- Med fremtidens markant færre sengepladser på hospitalerne, forventes kortere indlæggelsestider. I den situation vil det være vigtigt for patientsikkerheden, at hospitalerne beholder ansvaret i et tidsrum efter udskrivelse, siger Peder Reistad, formand for PLO-Hovedstaden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109