23948sdkhjf

Ny vågetjeneste ser dagens lys på tegnsprog

En ny vågetjeneste har set dagens lys på hospitaler og hospices vest for Storebælt.

Der er tale om en tjeneste til døende døve, der indtil nu har ikke haft adgang til at få tolket dansk tale til tegnsprog i deres sidste tid. Ordningen er allerede etableret på Sjælland, men der findes ikke et lignende tiltag i Jylland. Før nu.

- Før har den døve døende været afhængig af, at der var pårørende til stede eller måske noget personale, der kunne lidt tegnsprog. Men ellers har vedkommende været overladt meget til sig selv. Det er derfor virkelig dejligt, at vi kan sætte gang i det her projekt, siger Claus Staunstrup Nilsson, der er sekretariatschef i Danske Døves Landsforbund (DDL), der står for at sætte projektet i gang.

Foreningen har netop fået et økonomisk rygstød af TrygFonden, der har givet 280.000 kroner til at få vågetjenesten for døve i gang i Jylland.

For lidt fokus

Danske Døves Landsforbund (DDL) mener, det er en menneskeret, at livets sidste timer bliver så trygge og fredfyldte som muligt, og med muligheden for at kommunikere med andre, herunder personale, på eget modersmål - dansk tegnsprog.

- Der har for længe været for lidt fokus på de forhold, der er for døve i palliativ behandling. Vi er derfor rigtigt glade for, at vi med støtte fra TrygFonden, nu kan gennemføre vores projekt ”Vågetjeneste på dansk tegnsprog” og dermed være med til at sikre, at døve i palliativ behandling får støtte af kvalificerede, tegnsprogstalende vågere i deres sidste tid, siger Lars Ahlburg der er landsformand for DDL.

Fire vågere på vagt

Første del af projektet går ud på at finde fire vågere, der kan starte tjenesten op i Jylland.

De fire vågere bliver nøje udvalgt og skal gennemgå et kursus gennem Dansk Røde Kors, der står for uddannelse af traditionelle vågere i Danmark. Det handler om at gøre vågerne robuste til at klare opgaven med at sidde ved en døende, siger Claus Staunstrup Nilsson.

Og med tiden kan det være, at der engageres flere i tjenesten, fortæller han.

- Vi kender i sagens natur ikke behovet i Jylland, så første del af projektet kommer også til at gå med at få afdækket, hvor stort behovet er, og om vi skal have flere vågere, siger Claus Staunstrup Nielsson.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094