23948sdkhjf

Kommuner kæmper om varme hænder i velfærden

Faldende ledighed og en stigende mangel på arbejdskraft. Det er de store problemer, som mange kommuner lige nu kæmper med.

TV 2 Lorry har i den seneste tid fortalt flere historier om kommuners desperate mangel på varme hænder i ældreplejen og på børneområdet.

Det har i en række af kommunerne i Region Hovedstaden ført til særlige tiltag, der skal tiltrække de eftertragtede og efterspurgte medarbejdere til jobs inden for det kommunale omsorgsområde.

I Hørsholm Kommune vil de ansætte unge under 18 år på plejehjem. I Københavns Kommune giver de kontante tillæg til personale i ældreplejen. I Frederikssund Kommune kan man som borger sende en sms til borgmesteren for at få et job, og i Egedal Kommune er de begyndt at rekruttere pensionister til at varetage omsorgsopgaverne af børn og ældre.

Det er bare nogle af de mange alternative forsøg på at lokke varme hænder til de mange ubesatte stillinger rundt om i landets kommuner.

Nogle tiltag giver god mening, men de har alle sammen konsekvenser, mener ekspert.

- Lønbonusser kan hjælpe den enkelte kommune, men kan føre til en lønspiral. At ansætte unge og pensionister løser arbejdskraftmanglen, men kan give kvalitetsforringelser, siger Roger Buch, der er kommunalekspert og forsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Ifølge Roger Buch, sætter manglen på varme hænder kommunerne i en svær situation. Derfor kan han godt forstå, at kommunerne forsøger at finde på kreative løsninger, når det kommer til rekruttering.

- Kommunerne er virkelig ved at være der, hvor det handler om overlevelse. De er desperate og står i en uløselig situation. Så jeg har fuld forståelse for, at den enkelte kommune finder på nye tiltag, siger Roger Buch og fortsætter:

- Denne her situation er pest eller kolera, for der er kun de medarbejdere, der er. Derfor kan nogle tiltag føre til, at kommunerne får varme hænder, men samtidig stjæler dem fra andre kommuner. Man tænker ikke på naboen, siger Roger Buch.

Når en kommune for eksempel vælger at give lønbonusser eller hæve lønnen til ansatte i omsorgs- fagene, så skaber det en ulige konkurrence mellem kommunerne, mener han..

- De rige kommuner, der har råd til at give bonusser, vil tiltrække mandskab. De fattige kommuner vil ikke kunne tilbyde det samme og vil derfor stå dårligere. Det bliver et Sorteper-spil, for man kan ikke trylle flere medarbejdere frem, siger Roger Buch.

De mange bestræbelser kommunerne gør sig for at tiltrække varme hænder, kan ifølge Halsnæs Kommunes borgmester, Steffen Jensen (S), skabe problemer.

Han er særlig bekymret over de mange løn-bonusser, som flere kommuner har valgt at indføre.

- Grundlæggende er problemet, at der ikke er hænder nok. Hæver du for eksempel lønnen i din kommune, tager du varme hænder fra de andre kommuner. Du får et samfund, hvor nogle kommuner vil kunne indføre tiltag og andre ikke kan, siger Steffen Jensen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Bliver udviklingen med bonusser og forskellige tilskud ved, vil lønningerne kunne skrues meget højt op. Det kan give problemer, for det koster mange penge og skaber ulighed kommunerne imellem.

Også Michael Ziegler (K), der er borgmester i Høje-Taastrup Kommune, har tidligere udtalt til TV 2 Lorry, at han er bekymret over udviklingen med kommunernes forskellige lokkende løntilskud.

- Jeg tror ikke på, at en lønspiral er løsningen, for det kommer der ikke flere pædagoger, sosu’ere eller lærere af. Det er i stedet noget, vi som kommuner skal stå sammen om og løse i fællesskab, siger Michael Ziegler.

Han fortæller, at man i Høje-Taastrup Kommune blandt andet forsøger at løse manglen på arbejdskraft i den kommunale velfærd ved at få flere deltidsansatte til at gå op på fuld tid.

Roger Buch er enig med borgmestrene i, at de mange forskellige løntiltag ikke er en god løsning på den lange bane. Han mener, at løsningen på manglen af varme hænder skal findes et helt andet sted.

- Jeg tror det ville være klogere for kommunerne at fokusere på noget andet end lønbonusser. Det er vigtigere at fastholde end at tiltrække. Derfor tror jeg, at den langsigtede løsning handler om godt arbejdsmiljø og trivsel på jobbet, siger Roger Buch.

Han forventer dog, at flere kommuner i fremtiden vil indføre særlige tiltag for at tiltrække arbejdskraft til de forskellige omsorgsfag.

- Man vil helt sikkert se flere af de her tiltag. Arbejdsmanglen på børne- og ældreområdet vil fortsætte til den næste økonomiske krise. Indtil da, vil kommunerne skulle konkurrere med hinanden for at tiltrække varme hænder, siger Roger Buch.

Fakta: Kommuner, der har taget alternative midler i brug:

- Egedal
- Frederikssund
- Gladsaxe
- Helsingør
- Hillerød
- Hørsholm
- København
- Lyngby-Taarbæk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.058