FOA savner forebyggende indsats overfor krænkelser fra borgere
- Ingen skal finde sig i hverken klamme kommentarer, gramsehænder eller regulære overgreb. Det hører sig ikke til på en arbejdsplads. Det har alle parter været komplet enige om, og derfor har vi også fået en banebrydende aftale, som heldigvis stiller mennesker, der er blevet udsat for seksuelle krænkelser, langt bedre end tidligere.
Sådan siger Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA med ansvar for arbejdsmiljø, om den trepartsaftale, der netop er indgået mellem beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og arbejdsmarkedets parter, og som skal gøre op med seksuel chikane.
Krænkelser fra borgere med psykisk sygdom eller demens
Dog efterlyser FOA ét vigtigt forhold i den nye aftale nemlig de krænkelser, der kommer fra de borgere på plejehjem og døgninstitutioner, som FOAs medlemmer er ansat til at passe på.
- Nogle af de borgere, der krænker, er demente eller psykisk syge. Det værste, vi kan gøre, er at sige, at man bare må acceptere, at krænkelserne er en del af jobbet. Så jeg har store forventninger til det videre arbejde, for det slutter bestemt ikke her. Men vi har taget et ekstremt vigtigt og langt første skridt, siger forbundssekretær Maria Melchiorsen.
Mens i gennemsnit 2,4 procent af de danske lønmodtagere inden for de seneste 12 måneder har været udsat for seksuel chikane, gælder det for eksempel hele 9,8 procent af dem, der arbejder som social- og sundhedsassistenter, viser en rapport fra Arbejdstilsynet. Ifølge en undersøgelse blandt FOAs medlemmer er det i 9 ud af 10 tilfælde borgere, der står bag.
Den problemstilling ser Maria Melchiorsen frem til kan blive behandlet i den alliance om forebyggelse af seksuel chikane, som trepartaftalen også omfatter skal oprettes og som skal omfatte alle relevante organisationer.