23948sdkhjf

Lolland vil gøre detailhandlen demensvenlig

Lolland Kommune er sammen med Alzheimerforeningen gået i gang med at gøre kommunen demensvenlig. Og her skal den lokale detailhandel spille en vigtig rolle.

Det fortæller formand for ældre-, omsorg- og sundhedsudvalget Marie-Louise Brehm Nielsen (Din Stemme) til Kommunefokus.dk.

- Detailhandlen er vigtigt, fordi det er der, man kan opdage borgere, der er forvirrede, ikke kan finde ud af det med betalingen, eller går rundt en kold dag uden jakke på. Så vil vi gerne, at man får taget toppen af den berøringsangst, der kan være, og får hjulpet disse mennesker, så der ikke sker noget med dem, siger Marie-Louise Brehm Nielsen.

1000 demensvenner

Kommunen tilbyder nu op mod 1000 frivillige borgere at blive demensvenner ved at tage en særlig instruktøruddannelse. Og dernæst skal disse instruktører ud i detailhandlen og give viden videre.

- Instruktørerne kan lære de butiksansatte, hvordan man spotter mennesker med demens, og hvordan man skal gå til dem. De får nogle konkrete værktøjer med sig, så de ikke er utrygge, hvis de en dag skulle komme i sådan en situation, siger hun.

Og ifølge hende kommer det ikke til at kræve ekstra ressourcer for de ansatte.

- Man får lettere hjulpet borgerne, hvis det foregår helt trygt og roligt. Og hvis den ansatte ved, hvordan fremgangsmåden er over for et menneske med demens, så bliver det en helt naturlig del af at være en del af et civilsamfund, hvor der også er mennesker med demens, siger Marie-Louise Brehm Nielsen.

Hun fortsætter:

- Jeg er vokset op i en by, hvor der lå et demensplejehjem. Jeg har fra barnsben lært, at hvis man fandt et ældre, forvirret menneske udenfor uden jakke på, så fulgte man ham eller hende hjem. Det er alment menneskeligt, og derfor tænker jeg, at alle vil have gavn af at få viden om, hvordan vi håndterer sådanne situationer, siger hun.

Alle kan være med

Projektet i Lolland er netop gået i gang og af samme årsag har Marie-Louise Brehm Nielsen ikke fået en reaktion fra detailhandlen endnu.

- Men det er min klare opfordring til dem om at gå med. Det er ikke kun den demente, man har hjulpet, man får faktisk også noget ud af det selv, fordi man har gjort en forskel den dag. Og er der service- eller produktionsvirksomheder, der også vil være med, så ring. Vi finder ud af noget, siger hun

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093