Færre har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen
Langt færre har søgt ind for at uddanne sig til sygeplejerske via kvote 2. Det fremgår i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens oversigt over kvote 2-søgningen for 2022.
Samlet har 1165 færre søgt om at blive optaget på sygeplejerskestudiet gennem kvote 2 i år i forhold til 2021. Det er et fald på 36 procent.
Antallet af kvote 2-ansøgninger til de videregående uddannelser er med 48.801 det laveste i ti år. Det betyder et generelt fald på 20 procent, når man kigger bredt på alle landets videregående uddannelser.
Samme billede tegner sig, når man kigger på ansøgertallene til folkeskolelærer og pædagog, som generelt er nogle af de uddannelser, der får flest ansøgninger, og hvor der i forvejen er udsigt til mangel på hænder.
Ifølge Uddannelses- og Forskningsstyrelsen er det samlede fald i søgningen til uddannelser til folkeskolelærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske på 29 procent sammenlignet med 2019.
Ifølge uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) var det ventet, at ansøgertallet via kvote 2 generelt ville falde i år.
- Der er nogle uddannelser, hvor jeg er særligt opmærksom på, at faldet er stort. Og hvor jeg godt vil understrege, at vi har en opgave foran os med at se på kvaliteten af de uddannelser, men også anerkendelsen af dem.
- Pædagog, lærer og sygeplejerske. Nogle af vores vigtige fag. Der er faldet ret markant. Og vi har behov for, at vi har den arbejdskraft, der skal være på det her område. Det vil jeg holde øje med til sommer, når kvote 1-ansøgningerne er der, hvordan tallene viser sig, siger han.
Uddannelses og Forskningsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at det store fald i den generelle kvote 2-søgningen blandt andet skyldes, at der i 2020 og 2021 var rekordmange ansøgere til landets videregående uddannelser på grund af corona.
Sammenlignet med 2019 - før corona - er ansøgertallet til uddannelserne til sygeplejerske faldet med ni procent.
- Hårdest ramt er sygeplejerskeuddannelsen hos VIA med 42,4 procent færre kvote 2-ansøgninger end i fjor, oplyser VIA på sin hjemmeside.
VIA er en af Danmarks seks professionshøjskoler. VIA ligger i Region Midtjylland og uddanner blandt andet sygeplejersker, lærere, og pædagoger.
Det seneste år har der særligt været meget debat om sygeplejerskerne, da brudte overenskomstforhandlinger førte til, at sygeplejersker landet over strejkede i ti uger for at få bedre arbejdsvilkår og mere i løn.
Jesper Petersen vil ikke udelukke, at debatten omkring sygeplejerskerne har haft en indvirkning på det lavere ansøgertal.
- Det kan jeg ikke udelukke. Overhovedet. Men jeg synes, at det som jeg som minister har mulighed for at gøre er at understrege regeringens vilje og behovet til at sætte fokus på de her uddannelser, siger han og tilføjer:
- Vi er ikke færdige med den opgave. Overenskomstforhold kan jeg ikke styre. De forhandles mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Jeg kan sørge for kvaliteten af uddannelserne, og at vi øger den, siger ministeren.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/