Kommune lokker med fryns for at udskyde efterløn
En kontant bonus, fleksibel arbejdstid og halvering af lønnedgangen.
Det er et par af de nye frynsegoder, Aalborg Kommune lokker med, for at få social- og sundhedspersonale på 60 år+ til at forlænge tørnen på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på efterløn.
Aalborg Kommune har længe haft tilbud om seniorordninger, men kun få social- og sundhedsmedarbejdere på ældreområdet valgt at indgå en senioraftale som alternativ til efterløn eller pension.
Derfor griber kommunen nu til lommerne for at få medarbejderne til at blive længere, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Bonusordning
De nye seniorordninger indeholder en økonomisk gevinst for medarbejderen, som for eksempel går op til tyve procent ned i arbejdstid, mens lønnedgangen kun er en halv procent for hver en procent, medarbejderen går ned i tid.
Samtidig indeholder ordningen også en kontant bonus, hvis de en medarbejder udskyder efterlønnen med et år. Bonussen starter ved 10.000 kroner ved første udskudte år og stiger med 5.000 pr udskudte år til max 30.000 kroner.
Søger vikarer
I Randers Kommune har man også indset, at medarbejdermanglen kan afhjælpes ved hjælp af seniorer.
Her lokker man social- og sundhedsansatte, der er gået på pension inden for de seneste tre år, med faste vikarjob i kommunen.
Der er tale om faggrupper som social- og sundhedsuddannede, pædagoger, fysio- eller ergoterapeuter og sygeplejersker.
- Der er rigtig mange gode og kvalificerede medarbejdere, der er gået på pension eller efterløn inden for de sidste par år. Og hvis nogle af dem savner det kollegiale fællesskab og gerne vil gøre en forskel, så vil vi meget gerne i dialog med dem om deres ønsker og muligheder. Vi har brug for alle de kvalificerede hænder, vi kan få, siger Lene Jensen, omsorgschef i Randers Kommune.
Ifølge Ældresagen må man tjene godt 120.000 kr. om året, uden det påvirker udbetaling af folkepension. Det er også muligt at have en indtægt ved siden af sin efterløn.
Hvis man kunne tænke sig en stilling som vikar i omsorgsområdet, kan man tage direkte kontakt til sin tidligere leder eller til en leder på et nyt område, hvor man gerne vil bidrage.
Fakta: Seniorordning i Aalborg
- Ud over den kontakte bonusordning indeholder den nye aftale om seniorordninger også mulighed for at indgå lokale aftaler på den enkelte arbejdsplads om mere fleksibel arbejdstid som fast vagtplan eller færre aften- og nattevagter, uden at medarbejderen mister sine løntillæg.
- Aftalerne skal indgås lokalt på den enkelte arbejdsplads for at sikre løsninger, der tager højde for lokale forhold.
- Aalborg Byråd har afsat i alt 2,5 mio. kr. til seniorordninger for social- og sundhedsmedarbejdere på 60+ med ansættelse på ældre- og sundhedsområdet.
- Senior- og Omsorgsudvalget har onsdag den 23/3 besluttet, hvordan millionerne skal bruges.
- Både medarbejdere og FOA har været inddraget i udformningen af de nye seniorordninger.