Ny SOSU-vejlederuddannelse i Høje-Taastrup
Høje-Taastrup Kommune er stemplet ind i kampen om at få nye hænder og hoveder til at vælge social- og sundhedsfaget.
Derfor har kommunens sosu-vejledere for nylig færdiggjort en ny, skræddersyet akademiuddannelse, der skal sikre kvaliteten i de studerendes uddannelse.
- Nøglen til en god SOSU-uddannelse er dygtige praktikvejledere, fordi så stor en del af uddannelsen består af praktikforløb. Derfor har vi sammen med SOSU H skræddersyet et ambitiøst forløb til vores vejledere, så de har de helt rigtige forudsætninger for at støtte hver enkelt af vores elever. På den måde styrker vi uddannelsen og dermed ældreplejen i fremtiden, siger Centerchef Ulla Callesen.
Høje-Taastrup Kommune er uddannelsessted for 145 elever i snit hver måned – og over halvdelen af uddannelsen består af praktik, primært i kommunens ældrepleje.
Den enkelte elev er i fokus
Med den nye uddannelse er rollen som vejleder samtidig samlet hos færre medarbejdere, der nu har vejledning som deres primære opgave.
Og vejlederne oplever allerede, at uddannelsen gør en forskel.
- Vi er blevet bedre til at tilpasse uddannelsen til den enkelte elevs behov. Vi lærer alle sammen forskelligt og har forskellige ting, som vi er gode til eller synes er svært - og det er helt okay. Når vi tager højde for det, kan vi meget bedre støtte den enkelte elev med lige netop deres mål og udfordringer. Det gør det lettere at støtte dem i at lære faget, men det giver dem også mere mod på at blive i uddannelsen, siger Det fortæller Vanessa Bagge, der er vejleder på Baldersbo Plejecenter.
Simone Nielsen, Vejleder i hjemmeplejen Nord supplerer:
- Vi har også fået mere fokus på elevernes styrker og at få dem bragt i spil. Men også på, at man oftest lærer bedst sammen, så vi er allerede nu begyndt på at have fælles studiedage for eleverne, hvor de fx underviser hinanden. Det får virkelig eleverne til at stråle, og gør det tydeligt, hvor meget de allerede kan, siger hun.
Og det store fokus på eleverne virker. Kommunens uddannelseskonsulenter anslår, at syv ud af ti elever lander et job i kommunen, inden de er færdiguddannet. Og færre falder fra uddannelsen i Høje-Taastrup Kommune i forhold til resten af landet.
Frafaldet er kun ti procent for SOSU-hjælperelever mod 13 procent på landsplan, og kun 15 procent for SOSU-assistentelever mod 18 procent på landsplan.