23948sdkhjf

Demens: Aarhus har ni gange så lang ventetid som Rigshospitalet

Ventetiden på demensudredning stiger og stiger i Aarhus, mens den er meget lavere i hovedstaden

Hvis du skal udredes for demens, kan det lige nu være langt bedre at bo i hovedstaden end i det midt- og østjyske.

Mens ventetiden er 92 uger på Neurologisk Klinik på Aarhus Universitetshospital, er den aktuelt 10 uger på Rigshospitalets hukommelsesklinik - altså ni gange så kort.

Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Birger Veber fra Rødovre blev udredt for alzheimers på Rigshospitalet, og familien er glad for, at det gik hurtigt.

- Det gik rimeligt hurtigt med den ene, anden, tredje og fjerde undersøgelse, inden vi kom til den sidste samtale, hvor det stod klart, at han havde alzheimers, siger hans kone Jette Veber til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er efterhånden nogle år siden, at diagnosen blev stillet, og Jette Veber kan slet ikke forestille sig de mulige konsekvenser, hvis de skulle have ventet op til 92 uger.

- Hans sygdom blev opdaget i den tidlige fase, og han fik straks piller mod alzheimers, som jeg tror, har forlænget vores gode periode sammen. Hvis vi havde ventet langt tid på udredningen, var det ikke sikkert, at vi havde været så heldige, siger Jette Veber.

Selvom der bor flere mennesker i Region Hovedstaden end i Region Midtjylland, er der langt færre steder, som udreder for demens.

I Midtjylland er der 10 afdelinger på forskellige hospitaler, mens der er fire i hovedstaden - og en enkelt satellitenhed på Bornholm.

Førhen var der 18 steder i Region Hovedstaden, hvor man kunne blive udredt for demens. At samle udredningen på fire steder, har været effektivt, forklarer professor i neurologi, Gunhild Waldemar, fra Rigshospitalet.

- Da vi gjorde det for 10 år siden, kunne vi umiddelbart se, at vi fik øget kapaciteten med 10-20 procent de første år. Vi kunne undersøge flere uden at få flere midler, siger professor Gunhild Waldemar og fortsætter:

- Jeg tror, det handler om, at man har mulighed for at få mere fleksibilitet ind i opgaveløsningen i hverdagen.

Samtidig understreger hun, at sammenlægningen til større og færre enheder også har givet et løft i kvaliteten af udredningerne.

- Hvor det før var sådan, at du kunne gå ind ad døren til en klinik og få en alzheimersdiagnose, fordi det var der 80 procent, som fik på den afdeling, så kunne en tilsvarende type patient gå ind ad døren til en anden afdeling og få en helt anden diagnose, siger Gunhild Waldemar.

I 2020 blev 3.276 udredt for demens i Region Hovedstaden, mens tallet var 1.386 i Region Midtjylland.

Alzheimerforeningen har flere gange kritiseret den stigende ventetid for patienter, der skal udredes for demens i det østjyske. Den opfordrer til, at Region Midtjylland lader sig inspirere af Region Hovedstaden.

- Der er også lange ventetider lige nu i Region Hovedstaden, men det er slet ikke i nærheden af Region Midtjylland, siger foreningens direktør, Nis Peter Nissen.

Han er bekymret for, at der er sammenhæng mellem de ekstra lange ventetider i Region Midtjylland og organiseringen med de mange afdelinger, som udreder for demens.

- Organiseringen er en væsentlig forklaring. Der er ikke regionale forskelle i, hvordan patienterne har det.

Dog har politikerne i hovedstaden givet ekstra 10 millioner kroner i år til at komme lange ventelister på demensområdet til livs, så økonomisk er området også bliver prioritet på det seneste.

I Region Nordjylland er udredningen af demens samlet i én enhed i Aalborg. Også her er ventetiden lavere end gennemsnittet i Region Midtjylland.

Mens Region Midtjylland har 10 afdelinger, som udreder for demens, er den faglige anbefaling, at der skal være færre enheder, hvor specialister fra forskellige lægegrupper samles.

Målene er beskrevet i den såkaldte demenshandlingsplan fra 2016, hvor der blev afsat 470 millioner til en bedre indsats på demensområdet.

Et af initiativerne er, at udredningen skulle samles på færre tværfaglige afdelinger - ligesom de har gjort i Region Hovedstaden.

- Derfor bør ministeren som den øverst ansvarlige inden for sundhed i Danmark agere, sådan at Region Midtjylland også følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, hvordan man organisere demensudredningen i Danmark, siger Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen.

Den socialdemokratiske sundhedsminister Magnus Heunicke har ikke haft mulig for at stille op til interview, men skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND, at sundhedsministeriet har fået en redegørelse på området fra Danske Regioner.

- Sundhedsministeriet bad den 8. marts Danske Regioner om en redegørelse for, hvordan de arbejder med Sundhedsstyrelsens Anbefalinger til organisering af udrednings- og behandlingsenheder for demens samt en redegørelse for deres håndtering af udfordringerne med lange ventetider på demensudredning, står der i mailen.

Den redegørelse ser ministeriet nærmere på nu og vil derefter gå i dialog med Danske Regioner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141