23948sdkhjf

1.370 krænkelser i hovedstadens ældrepleje

Københavns Kommune har gennemført en undersøgelse med fokus på sexistisk kultur og adfærd blandt samtlige medarbejdere. Det var på tide, lyder det fra omsorgsborgmesteren.

1.370 krænkelser.

Så mange hændelser er der blevet indberettet fra SOSU-medarbejderne ansat under Københavns Sundhed- og Omsorgsforvaltning.

839 af i alt 1.370 krænkelser er begået af eksterne som borgere, brugere eller pårørende inden for det seneste år. De sidste 488 krænkelser er begået af interne. Heraf er 460 angivet som kolleger, mens 28 er angivet som ledere.

Det er primært i form af seksuelle kommentarer og nedsættende tale om køn eller seksuel orientering.

- Vores medarbejdere skal trygt kunne gå på arbejde uden at frygte at blive udsat for krænkende adfærd. Det er værd at bemærke, at to tredjedele af den krænkende adfærd kommer fra borgere eller pårørende. I de relationer er krænkelser bestemt heller ikke i orden, men det er klart, at fx demente ældre giver nogle helt særlige udfordringer, siger Sisse Marie Welling.

Bred undersøgelse

Tallene er kommet frem efter, at Københavns Kommune har gennemført en undersøgelse med fokus på sexistisk kultur og adfærd blandt samtlige medarbejdere.

Og det var på tide, for der er faktisk noget at komme efter, mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Arbejdsmiljø København (AMK), som støtter hele kommunen i den videre opfølgning, hører under borgmesterens forvaltning.

- Jeg har længe presset på for at få gennemført denne her undersøgelse, så vi kunne få nogle konkrete tal på. Derfor er jeg glad for, at vi nu har resultatet af undersøgelsen. Men dér stopper min glæde også, for når 16 pct. af vores medarbejdere på tværs af hele kommunen oplever sexistisk kultur og adfærd, så har vi en udfordring, siger Sisse Marie Welling.

Opfølgning skal ske lokalt

Opfølgningsarbejdet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er allerede sat i gang. Arbejdet vil først og fremmest foregå lokalt på de enkelte arbejdspladser i forvaltningen og i tæt samarbejde med de lokale medarbejderudvalg (MED). Derudover har kommunens fælles enhed, Arbejdsmiljø København, ansvar for at bistå de tværgående opfølgningsindsatser.

- I forhold til krænkelser fra kolleger kan det siges meget kort: det er et ledelsesansvar at sørge for, at de tal er bragt ned, når vi gentager undersøgelsen om et år. De lokale ledelser bør også arbejde på at få svarprocenten hevet op, så vi får så retvisende resultater som overhovedet muligt, siger Sisse Marie Welling.

Fakta: Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen af sexistisk kultur og adfærd i KK er gennemført i perioden 9.– 30. marts 2022.
  • Det er første gang, Københavns Kommune gennemfører en undersøgelse af sexistisk kultur og adfærd på kommunens arbejdspladser.
  • Undersøgelsen vil blive gennemført igen i 2023.
  • Undersøgelsen omfatter både fastansatte og løstansatte, som ikke normalt deltager i trivselsundersøgelser. Det drejer sig bl.a. om elever, timelønnede og ansatte i løntilskud og vikarer.
  • Svarprocenten for hele kommunen er 45, mens den for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er 37.

Kilde: Københavns Kommune

Fakta

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062