Endnu en kommune vil lokke flere til sosu-faget med voksenelevløn
I håbet om at flere vil vælge en uddannelse til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent, har Ældre- og Sundhedsudvalget i Køge Kommune nu godkendt, at der skal gives mulighed for voksenelevløn til alle kandidater over 25 år. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
- Med beslutningen (...) har vi taget et vigtigt skridt, når det gælder om at tiltrække kvalificeret og uddannet arbejdskraft. Det er et helt afgørende fokus hele tiden at arbejde med at gøre os attraktive som arbejdsplads, så vi kan sørge for den bedste hjælp til vores borgere, siger Bent Sten Andersen, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Køge Kommune.
Beslutningen giver markant bedre muligheder for at betale voksenelevløn, der ellers ifølge overenskomsten kun betales til elever over 25 år med mindst et års relevant beskæftigelse i de seneste fire år. Foreløbigt gælder muligheden i Køge Kommune for elever, der er ansat eller starter i Køge Kommune i 2022.
Voksenelevlønnen på social- og sundhedsuddannelserne er på mellem 21.195 og 22.288 kroner per måned afhængigt af arbejdsstedet. Den almindelige månedsløn for social- og sundhedshjælperuddannelsen er på 12.277 kroner.
”Det her vil jeg”
At kunne få voksenelevløn var ”helt afgørende” for, at social- og sundhedsassistentelev Rikke Nihøj på 30 år kunne begynde på uddannelsen. Med to års relevant erfaring fra Ældrecenteret Tingstedet i Herfølge kunne hun få voksenelevløn under uddannelsen. Uden den mulighed havde hun ikke kunne tilvælge faget:
- Det kunne ikke have ladet sig gøre uden voksenelevlønnen, for vi har hus og to børn. Og det ville have været så ærgerligt, for uddannelsen gør en kæmpe forskel. Jeg bliver sat meget mere ind i tingene nu og får viden om medicin og meget mere, og det bliver bare mere interessant hele tiden, siger Rikke Nihøj.
For hende begyndte jobbet i Ældrecenteret Tingstedet som en praktisk mulighed, da familien lige var flyttet til Køge Kommune, men det blev hurtigt til mere.
- Min interesse for faget steg, efterhånden som jeg fik min praktiske erfaring. De gode kolleger og at se andre i jobbet, gjorde det klart for mig, at det her vil jeg. Jeg følte mig hjemme og godt tilpas i faget, og jeg havde det sådan lidt …”kan man have sådan et job?” Og det kan man heldigvis, siger Rikke Nihøj.