Ny sundhedsaftale: FOA savner stadig svar på rekrutteringsudfordringerne
Det er en sundhedsaftale uden de store overraskelser, der trods positive elementer ikke kommer til at løse alle de problemer, den gerne vil tage fat på, sådan lyder analysen, fra FOAs formand Mona Striib.
-Sundhedsaftalen holder overordnet retningen fra regeringens udspil fra marts, med fokus på forebyggelse, en styrkelse af det nære sundhedsvæsen, flere hænder og bedre tid til arbejdet. Det er i sig selv positivt, siger Mona Striib.
I forbindelse med sundhedsaftalen nedsætter forligspartierne en kommission, der skal komme med anbefalinger til løsninger på udfordringer med personalekapacitet i sundhedsvæsnet.
-De gode intentioner betyder mindre, hvis vi ikke tager fat på selve organiseringen af sundhedsvæsenet. Der skal tages nogle svære beslutninger i forhold til at flytte arbejdsopgaver mellem faggrupper, så vi bruger deres faglighed rigtigt. Robusthedskommissionen skal have modet og opbakningen til nytænkning, når det gælder rekruttering og fastholdelse af sundhedspersonalet i fremtiden, slår hun fast.
Forventer konkret handling
Formanden for FOAs store social- og sundhedssektor, Torben Hollmann, lægger vægt på, at aftalen anerkender den vigtige rolle social- og sundhedsassistenter og -hjælpere spiller, hvis sundhedsvæsenet skal rykke tættere på borgerens liv og behov.
-Hvis vi skal fremtidssikre det danske sundhedsvæsen, er det nødvendig at prioritere den bredere faglighed, der ser på hele mennesket, og sikrer omsorg og grundlæggende pleje. Det kan social- og sundhedsassistenter og -hjælpere. Nu forventer vi, at de gode intentioner også bliver om sat til konkret handling, siger Torben Hollmann.
Den nødvendige økonomi
Mona Striib understreger, at uanset hvad politikerne ønsker og håber for fremtidens sundhedsvæsen, så nytter det hele ikke noget, uden den nødvendige økonomi.
-Regeringen har lovet at reservere et beløb i det økonomiske råderum, svarende til det demografiske træk, som skal udmøntes i de kommende økonomiaftaler og finanslove. Det løfte er en forudsætning for en seriøs reform af sundhedsvæsenet. Men det er ikke gjort med det, hvis vi skal lappe huller og udvikle sundheden, siger Mona Striib.