Ny iltrobot skal spare ressourcer og give bedre behandling
Gennem corona-tiden har virksomheden O2matic leveret iltrobotter til flere regioners sygehuse, og nu er de klar til næste skridt.
En ny udgave af iltrobotterne er nemlig tiltænkt til hjemmepatienter.
Iltbehandling har i mange år været en ressourcekrævende opgave på sygehusene. Patienternes ilttilførsel skal overvåges og justeres løbende, og undersøgelser viser, at iltkrævende patienter ikke altid får den korrekte mængde ilt. Iltrobotten overvåger løbende iltmætningen i blodet og sørger for, at patienten får den korrekte iltbehandling. Det sker i takt med, at patienternes behov for ilt ændrer sig hen over døgnet, uanset om de bevæger sig eller ligger i sengen.
Blandt andet på Kolding Sygehus har de haft gode erfaringer med robotten, der nu også bliver tilgængelig til brug i eget hjem.
- Vi testede apparatet på NIV-afhængige (Non Invasiv Ventilation, red.) KOL-patienter og kunne se, at i hvert fald nogle af dem hurtigere blev frakoblet NIV-maskinen. KOL-patienter og andre patienter, der kræver iltbehandling i hjemmet, kan nu behandles i eget hjem med iltrobotten. Det krævede tidligere et besøg af en hjemmesygeplejerske, og derfor mener jeg, at perspektivet for patienter, der skal have hjemmeilt, er stort, siger Jan Dalberg, der er overlæge på lungemedicinsk afdeling på Kolding Sygehus.
Ud fra et rent forretningsmæssigt perspektiv ser CEO Okan Ilker Görgen også positivt på de muligheder, som hjemmerobotten kan give.
- Markedet for iltapparater til patienter i hjemmet er endnu større end hospitalsmarkedet, og vi mærker en efterspørgsel på en hjemme-iltrobot i flere lande, siger han.
Medico-virksomheden har for nuværende fire ud af fem danske regioner som kunder og sælger i alt til 36 lande.
O2matic hentede i 2020 Innovationsprisen, og det er i høj grad i kølvandet på den hæder - og økonomiske indsprøjtning på 1 million kroner - at de har udvidet forretningen.