Nyt navn kan være på vej til sosu-faget
Der er stor mangel på arbejdskraft inden for social- og sundhedsfagene, og udfordringerne bliver kun større og større de kommende år.
Frem mod 2030 vil der mangle omkring 20.000 medarbejdere, men blandt andet fagenes negative ry spænder ben for at skaffe hænder.
En del af løsningen kan være et nyt navn til fagene, lyder det i en ny analyse fra Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Det skal ifølge forskerne bag sikre, at de forskellige faggrupper "ikke lever en anonym tilværelse under fællesbetegnelsen sosu".
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) vil kigge på forslaget. Hun peger på, at sosu-assistenterne i andre lande hedder noget med sygeplejersker.
- Jeg er helt åben over for, hvis der kunne være en vej at gå i forhold til at overveje, om tiden er løbet fra social- og sundhedsassistent, siger hun.
Så er der spørgsmålet om et eventuelt nyt navn. Vive kommer ikke med et bud, men ifølge ministeren må forslaget give stof til eftertanke hos parterne:
- Det gør bare ikke den grundlæggende forskel. Det bliver gjort, hvis man er villig til at holde hånden under velfærden, siger Astrid Krag.
Den nye analyse peger på, at der er et dominerende negativt billede af social- og sundhedsfagene i omverdenen. Og det rammer rekrutteringen.
Vives forslag til indsatsområder
- Drøftelse af nye titler, der adskiller faggrupper.
- Udvikle sprog, der sætter ord og faglighed på arbejdsopgaverne.
- Øget fokus på folkeoplysning og på formidling af positive historier.
- Promovering af uddannelser af fag gennem "traditionelle" og sociale medier.
- Bedre samarbejde mellem folkeskoler, ungdomsuddannelser og social- og sundhedsuddannelserne.
- Sikre bedre arbejdsvilkår og fremhæve gode rammer og forhold.
- Oplysning og øget kendskab blandt voksne rekrutteringsmålgrupper. For eksempel på jobcentre.
- Styrke overgangen mellem skole- og praktikforløb.
Kilde: Analyse af social- og sundhedsfagenes image og imageudfordringer, Vive.
Hos fagforeningen Foa kan Torben Hollmann, sektorformand for social- og sundhedssektoren, godt genkende det negative billede.
- Hr. og fru Danmark er ikke klar over, hvor lange vores uddannelser er, og hvor svære de er - både teoretisk og praktisk.
- Det er altså en uddannelse til social- og sundhedsassistent på tre år og otte måneder, så det er ikke en, man bare lige tager, siger han.
Et nyt navn er dog ikke noget, han køber ind på. Der skal langt større ting til:
- Det kræver, at hr. og fru Danmark og jeg selv taler ordentligt om uddannelsen, og hvad vi virkelig laver, når vi er på arbejde, lyder det.
Netop et øget fokus på formidling af de positive historier fra faget er en af de andre ting, der bliver foreslået i analysen.
Det får nu Sundhedsstyrelsen, som Vive har lavet undersøgelsen for, til at iværksætte en ny kampagne, der skal tiltrække flere til faget.
- Vi har brug for flere, og presset for at få flere vil blive endnu mere akut de kommende år. Derfor skal vi gøre op med fordommene, siger direktør Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.
Det er dog ikke kun fagets omdømme, der er et problem, men også arbejdsvilkårene. For eksempel arbejdstempoet og arbejdstiden.
De giver både dårligt ry og rekrutteringsproblemer, lyder det i analysen.
Spørgsmål: Astrid Krag, er du også åben over for at se på en højere løn?
- Jeg tror da, at arbejdsvilkår, herunder løn, betyder noget for et fag. Jeg møder ganske mange i ældreplejen, som er trætte af at gå på arbejde og ikke føler, at de kan bruge deres faglighed.
- Derfor er min hovedopgave at få mine kolleger med på en ny ældrelov, men den bredere diskussion om arbejdsvilkår spiller selvfølgelig også en rolle, siger ministeren.
Forslaget om en ny ældrelov var et af de helt store emner i statsministerens nytårstale. Regeringens oplæg ventes til efteråret.
/ritzau/