Omsorgssvigt kaster de ældre ind i valgkampen
Omsorgssvigt kalder eksperter det, der overgår ældre på et plejehjem i en ny TV 2-dokumenter, der vises torsdag aften.
Udsendelsen viser eksempler på, at beboere ikke får hjælp til helt basale behov som at få skiftet ble, få medicin og mad.
Der er også eksempler på beboere, som ligger mange timer i sengen uden at blive vendt eller hjulpet op.
En ansat på plejehjemmet står frem i dokumentaren og fortæller, at hun fire gange er gået til fire forskellige ledere på Nørremarken for at gøre opmærksom på problemerne.
En tv-medarbejder har en periode været ansat på plejehjemmet og foretaget optagelser med skjult kamera.
Køge -borgmester Marie Stærke (S) siger til det regionale medie sn.dk, at hun selv fik en henvendelse for et år siden om muligt svigt på plejehjemmet.
- Dengang indskærpede vi arbejdsgangene på plejehjemmet, men det blev ikke fulgt. Det er jeg simpelthen så ked af. Det burde være fulgt tættere dengang. Det undskylder jeg for ikke er sket, siger Marie Stærke til mediet.
De ansatte på plejehjemmet Nørremarken i Køge har hverken haft den rette empati eller faglighed, mener social- og ældreminister Astrid Krag (S) efter at have set TV 2's dokumentar "Opråb fra plejehjemmet".
Den skildrer, hvordan ældre bliver udsat for omsorgssvigt, hvor gennemblødte bleer ikke bliver skiftet, og medicin ikke bliver givet. Ifølge ministeren må det ikke finde sted.
- Det er forfærdelige billeder, vi ser. Sårbare ældre, der ikke får den omsorg og pleje, de har brug for, og sådan skal det ikke være i vores ældrepleje. Det vil jeg gerne gøre helt klart, siger hun til Ritzau.
- Vi kan se medarbejdere i dokumentaren, der hverken har den faglighed eller empati, der skal til, når man arbejder med så sårbare ældre. Ældre er helt afhængige af den hjælp, de får, fordi de er på plejehjem, siger Astrid Krag.
Kommunen er tidligere blevet advaret om det konkrete plejehjem af en pårørende til en ældre samt tre bekymringshenvendelser. På kort tid har der været fire forskellige ledere ansat.
Det er ikke første gang, at skjulte optagelser fra et plejehjem skaber røre. Det skete også i 2020, da en TV 2-dokumentar gik tæt på forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
Det førte til en ophedet politisk debat, som endte med en politisk velfærdsaftale på ældreområdet til 1,9 milliarder kroner.
Men Søren Pape Poulsen, De Konservatives formand og statsministerkandidat, er ikke tilfreds.
- Der er ikke sket en dyt indtil nu, siger Søren Pape.
Derfor præsenterer De Konservative torsdag et plejehjemsudspil med ni forslag til at "stramme op" i ældreplejen.
Det inkluderer blandt andet en ny statslig tilsynsmodel, hvor ansatte på plejehjem skal kunne bestille et "uafhængigt straks-tilsyn, der kommer uanmeldt på besøg inden for 48 timer".
- Personligt så jeg gerne, at de simpelthen kunne komme, og hvis det ikke fungerer, skal de kunne rykke ind og overtage ledelsen af plejehjemmet, indtil der er styr på det, siger Pape.
Samtidig mener De Konservative at plejehjemsledere skal bruge 25 procent af deres arbejdstid i den daglige drift.
Af andre tiltag foreslår De Konservative blandt andet oprettelse af plejehjemsbestyrelser og udbredelse af en whistleblowerordning.
De sidste to ting er Dansk Folkeparti enig i. De efterlyser desuden mere personale og køkken på alle plejehjem i deres nye plejehjemsudspil, som også præsenteres torsdag.
- Ældrepolitikken er ekstremt vigtigt for os. Jeg synes, at vi skylder de ældre alt, siger formand Morten Messerschmidt
Han slår fast, at ældrepolitik er lige så vigtigt som udlændingepolitik for partiet.
/ritzau/