Kraftig beskæring af regelrod på ældreområdet
Københavns Kommune har undersøgt reglerne på sundheds- og omsorgsområdet, og 15 procent kan fjernes eller beskæres ifølge kommunens sundheds- og omsorgsforvaltning. Det svarer til, at hver sjette regel skal ændres eller helt fjernes.
- Nu rydder vi op i vores egne regler, og jeg forventer, at Christiansborg er klar til det samme og for eksempel fjerner dobbelt-dokumentation og overlappende lovgivning. Det er der brug for, så vi får den helt nødvendige frihed til at bruge tiden på dem, vi er her for, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
57 regler skal forenkles, og der arbejdes på helt at afskaffe 23 andre. I Københavns Kommune vil man ikke blot rydde op i de regler, som er kommunens egne, men også regler og love som kommer fra Folketinget.
Regelrod fra Christiansborg
Mange af de regler, som kommunerne kæmper med, kommer nemlig fra Christiansborg, fordi folketingspolitikere holder af at markere sig på det ældrepolitiske område. Men det gør ofte livet besværligt i kommunerne. Et eksempel er Christiansborgs krav om en værdighedspolitik i alle kommuner.
- I Københavns Kommune og i mange andre kommuner beskrives og udfoldes visionerne for byens seniorer og ældre allerede i kommunernes ældrepolitik. Værdighedspolitikken oplever vi derfor som et unødvendigt bureaukratisk krav fra statens side, og vi foreslår at afskaffe den, skriver sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune i en kommentar til Magasinet Pleje.
Værdighedspolitikken var en af tidligere ældreminister Thyra Franks sidste embedsgerninger, og loven bag må være en af Danmarks korteste, men stadig med vidtrækkende konsekvenser for kommunerne. Loven består af otte små sætninger, og den vigtigste er, at “kommunalbestyrelsen skal inden for det første år i den kommunale valgperiode vedtage en værdighedspolitik for den kommunale ældrepleje.”
Bred politisk opbakning
Der er bred opbakning til regelbeskæringen i Københavns Borgerrepræsentation, også fra SF-borgmester Sisse Marie Wellings ideologiske modpart, Det Konservative Folkeparti.
- Vi er gået foran i Københavns Kommune med at forenkle administrative regler og arbejdsgange. Vi kan ikke vente på et udspil fra regeringen. Det er den her opgave for vigtig til. Den skal løses tæt på medarbejderne, som arbejder med det til daglig. Derfor skal opgaven med regelforenkling løses lokalt og ikke topstyres,” siger Line Ervolder fra Det Konservative Folkeparti.
Frustrationen over Christiansborg-skabt regelværk kan også findes på den yderste plads i venstre side af Københavns Borgerrepræsentation.
- Færrest mulige regler og mest mulig faglighed er den rigtige vej at gå, så længe retssikkerheden ikke trues. Og det gør den ikke her, slår Bente Møller fra Enhedslisten fast.