23948sdkhjf

Dette trick kan frigøre en halvtidsstilling på de fleste plejehjem

Et gennemsnitsplejehjem kan frigøre i omegnen af en halvtidsstilling ved at overgå fra manuel medicindispensering til industrielt pakket medicin fra apotekerne. Erfaringer fra Aalborg Kommune viser, at det giver færre fejl og frigiver tid til bedre pleje.

I Danmark har vi i dag teknologien til hurtigt og effektivt at producere dosispakker med medicin, men sammenlignet med andre nordeuropæiske lande er Danmark ikke en superbruger. Cirka 38.000 danskere får deres medicin via dosispakker, men potentialet er mindst tre gange større.

I dag bliver hovedparten af medicinen i den danske ældrepleje optalt manuelt og lagt i de velkendte blå medicinæsker. Man ved fra internationale undersøgelser, at der cirka er fejl i hver 20. pilleæske, når der dispenseres manuelt. Det skyldes ikke manglende agtpågivenhed eller dovenskab hos borgere eller sundhedspersonale, men kun det forhold at vi er mennesker, og mennesker laver fejl.

Ved dosispakket medicin er det helt anderledes.

- Poserne pakkes industrielt, så der er praktisk talt ingen fejl i dem, fortæller Søren Hellener om dosispakker. Hellender er chefkonsulent i Danmarks Apotekerforening.

Når man sætter en ’high tech’-maskine til at lave små poser med medicin, laver maskinen fejl i to ud af en million poser. Det betyder, at en borger, som tager medicin tre gange om dagen ved hjælp af dosispakker, skal tage medicin i 458 år for at få én forkert dosis. 

Som regel er konsekvenserne af en enkelt fejlmedicinering ikke store, men indimellem er de, og det er dyrt både for borgere og for samfund.

- Det er langt mere patientsikkert, og små poser med medicin til hvert indtagelsestidspunkt er også til at forstå for patienter, pårørende og sundhedsfagligt personale. Det betyder samtidig, at der opnås en bedre regelmæssighed i medicineringen. I mange tilfælde vil man givetvis konstatere, at patienter får det bedre, fordi de bliver mere korrekt medicineret, siger Søren Hellener.

Søren Hellener fortæller, at borgerne får poserne i ruller, hvor de små poser hænger sammen. På hver pose står navn og tidspunkt. I morgen tidlig er der for eksempel en række plejehjemsbeboere i Aalborg, som river en lille pose af en strimmel, og på posen står der ’Navn, cpr-nummer, fredag den 27. januar 2023, morgen’.

Mere tid og ro i plejen

Ole Bertram Andersen er chefkonsulent i netop Aalborg Kommune, og han kan nikke genkendende til, at fejlene forsvinder, når medicinen bliver maskinelt pakket via dosispakker. Aalborg Kommune er frontløber i udmøntningen af dosispakket medicin til ældre borgere på plejehjem og hjemmepleje.

- Hver gang vi i Aalborg Kommune har fået 75 borgere over på dosispakker, har vi frigivet ét sygeplejerske- eller SOSU-årsværk til den borgernære pleje, fortæller Ole Bertram Andersen.

Altså, i stedet for at en social- og sundhedsassistent står i et medicinrum og trykker sig til slidgigt i fingrene, kan vedkommende tilbringe tid med en borger.

I Aalborg Kommune er erfaringen, at cirka 2/3 af alle plejehjemsbeboere kan få glæde af dosispakket medicin. På et gennemsnitsplejehjem betyder det, at en halvtidsstilling kan frigives til anden pleje. Kommunernes Landsforening har vurderet, at der på landsplan kan frigives 850 fuldtidsstillinger.

Ole Bertram Andersen fortæller, at den måske største hverdagsgevinst er, at medicinering via dosispakninger skaber ro på plejehjem og i hjemmepleje.

- Vores erfaring er entydigt, at plejepersonalet får en mere rolig hverdag. Toppen af arbejdsbyrden forsvinder, og medarbejderne oplever, at der er mere tid til kvalitetspleje, fortæller Ole Bertram Andersen.

Søren Hellener i Danmarks Apotekerforening peger på et lignende forhold.

- En væsentlig del af den psykiske belastning af sundhedspersonalet forsvinder. I hverdagen skal personalet ikke længere bekymre sig om, om man har været årsag til en medicineringsfejl af patienter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109