Privat plejefirma anklaget for spionage mod syge, videoovervågning og fyringstrusler
Hele ni tidligere medarbejdere fra det Frederikshavn-baserede private plejefirma Aktiv Hverdag begyndte mandag deres vidneforklaringer mod virksomheden. Det skriver FOA.
En anklage er, at virksomheden Aktiv Hverdag har forlangt af medarbejderne, at de skal spionere mod hinanden i tilfælde af sygdom. Virksomhedens mistanke er nemlig, at medarbejderne lyver om, hvorvidt de i realiteten er syge.
En nu tidligere distriktschef fra Aktiv Hverdag, Hanne Sørensen, fortalte til Nordjyske i går, at hun i sin ansættelsestid bidrog til "jagten” på medarbejdere for at undersøge, om de virkelig var syge.
- Jeg synes, at det var så pinligt og flovt, at vi skulle jagte medarbejderne på den måde. Jeg er ikke stolt af de ting, jeg har været med til – for det er da under al kritik, at man bruger medarbejdere til på den måde at overvåge hinanden, siger Hanne Sørensen til Nordjyske mandag.
Overvågning af frokoststuen
Virksomheden overvågede ikke bare syge medarbejder, de overvågede også de raske. I frokoststuen er opsat overvågningskamera, så arbejdsgiveren kan følge med i de ansattes frokost.
Firmaet Aktiv Hverdag forklarer selv, at videoovervågningen er opsat, fordi der tidligere har været indbrud i frokoststuen, og det er korrekt.
Men man har i et tilfælde bortvist en medarbejder på baggrund af videoovervågningen. En medarbejder havde afleveret en køreliste, før hendes køreture var overstået, og det førte til en øjeblikkelig bortvisning.
Medarbejderne har også oplevet, at overvågningen er blevet brugt til andet end tyverisikring. De har blandt andet oplevet, at det er blevet påtalt, at de har holdt for lange spisepauser, efter ledelsen har kigget overvågningen igennem.
Ville være tillidsrepræsentant – derefter bortvist
Den bortviste medarbejder fra videoovervågningen hedder Sandra Poulsen. Hun fortæller til Nordjyske, at hun blev bortvist, efter at hun ville stille op som tillidsrepræsentant for medarbejderne i Aktiv Hverdag.
- Jeg vidste jo godt, at Susanne (virksomhedsstifteren, red.) ikke var begejstret for, at der skulle være en tillidsrepræsentant i virksomheden. Men jeg havde bestemt ikke regnet med, at det ville ende, som det gjorde, siger Sandra Poulsen til Nordjyske.
En lille uge efter Sandra Poulsen havde udtrykt ønske om at være tillidsrepræsentant, blev hun bortvist.
Det, der gør køreseddelsagen med Sandra Poulsen speget, er, at hun havde afleveret sin køreseddel tidligt flere gange før, men det bliver først en bortvisningsgrund, efter hun har udtrykt ønske om at blive tillidsrepræsentant.
- Men det undrer mig da, at jeg bliver bortvist for det fire-fem dage efter, at jeg har ønsket at blive tillidsrepræsentant. Fejlen havde jeg jo også lavet før – for jeg vidste ikke, at jeg ikke måtte gøre det på den måde,- siger Sandra Poulsen til Nordjyske.
FOA rasende
Gitte Christensen, der er afdelingssektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA Frederikshavn, skal ligesom de ni tidligere medarbejdere vidne i retten. Hun er rasende.
- Jeg har intet set, som jeg kan sammenligne med den her sag. Aldrig nogensinde. Det er ekstremt og ondskabsfuldt, hvad medarbejderne har været udsat for – og jeg har næsten ikke ord, der kan beskrive de ting, som folk har oplevet, siger Gitte Christensen til FOAs eget fagblad.
Ifølge Gitte Christensen har psykiske problemer, angstlidelser og førtidspension været nogle af konsekvenserne af ansættelse i Frederikshavn-firmaet Aktiv Hverdag.
- Nogle af de her medlemmer er ikke i stand til at arbejde mere, efter de har været hos "Aktiv Hverdag". Flere af dem er kommet på førtidspension – og mange har udviklet angst, efter de var ansat. Og selv om de er ni tidligere ansatte, der medvirker i sagen, så er der faktisk også nogle, der har meldt fra. De har simpelthen ikke kunnet snakke om det, de har oplevet, uden at de får angstanfald, siger Gitte Christensen til FOA.