23948sdkhjf

Overmedicineringens TOP-15

Plejekrævende borgere har ofte en meget lang medicinliste. Se listen over medicin, som oftes kan fjernes fra medicinlisten med succes.

I Region Midtjylland har de et lille farmaceutisk team, som hjælper praktiserende læger med at forenkle multisyges medicinlister. Oftest anbefaler teamet seponering, altså ophør med et lægemiddel. Næst hyppigst giver teamet anbefalinger til dosisændringer, og kun i ganske få tilfælde anbefaler teamet præparatskift eller at et præparat tillægges.

Teamets arbejde er stadig så nyt, at overordnet statistik ikke findes, men teamet har venligt og på forespørgsel givet Magasinet Pleje et anonymiseret eksempel på anbefalinger til en læges patienter ved et lægehus i Lemvig. Eksemplet er typisk for teamets arbejde med multisyges ofte meget lange medicinlister.

I Lemvig gennemgik teamet 248 patienter, hvor hver patient fik mere end 10 præparater. I gennemsnit anbefalede teamet ændringer i fire præparater per patient og 904 ændringer for hele patientgruppen. Halvdelen var seponeringsforslag, og en fjerdedel var forslag til dosisændringer. I det konkrete tilfælde fulgte lægen teamets anbefalinger. Grafen nedenfor viser, hvor mange procent af de 248 personer, som er trappet ud af et givent lægemiddel. 

Tallene er procentsatser af hele patientgruppen (N=248). For eksempel kunne 34,3 % af alle 248 patienter med fordel udtrappe et PPI-præparat (85 personer). Procentsatsen angiver således ikke, hvor mange procent af alle på et PPI-præparat, som har haft gavn af at trappe ud. Denne procentsats vil ved beregning være større, men kendes ikke.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11