23948sdkhjf

Eliteforsk-prisen for Parkinsons-gennembrud

Parkinsons og Alzheimers sygdom har mere tilfælles end først antaget. Proteinklumper spiller en afgørende rolle i begge sygdomme, og nu har Per Borghammer fået eliteforsk-prisen for at vise, at proteinklumperne kan spottes i kroppen 20 år før sygdomsudbrud.

Både Parkinsons og Alzheimers sygdom er uden effektive behandlingsmetoder, og begge sygdomme har længe været en gåde for videnskaben.

- I det 20. århundrede troede man, at Parkinsons sygdom hovedsageligt var en dopaminsygdom, men i dette århundrede er vi blevet meget klogere, fortæller 47-årige Per Borghammer.

Borghammer er 47 år og professor i neuromedicin ved Århus Universitet, og i dag mandag har Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggjort, at Borghammer sammen med fire andre forskere har modtaget ministeriets eliteforsk-pris.

- Det var nærmest en revolution i feltet, da vi indså, at Parkinsons i stedet er en proteinsammenklumpningssygdom, som involverer hele centralnervesystemet og endda det perifere nervesystem i tarmen, i huden, i hjertet og så videre. Det har vist sig, at kernen i både Parkinsons og Alzheimers er problemer med proteinklumper, så de to sygdomme har langt mere til fælles, end vi troede, fortæller Borghammer.

Borghammers bidrag til forskningen i Parkinsons og Alzheimer knytter sig til en innovativ brug af PET-skanninger. I 2014 modtog professor Borghammer Marie Curie-prisens for hans skanningsgennembrud.

Med borghammers særlige skanningsmetode kan de proteinklumper, som fører til Alzheimers og Parkinsons sygdom, ses i kroppen 20 år før sygdomsudbrud, og et sådant videnskabeligt gennembrud vil med held kunne anvendes både til forebyggelse og helbredelse i fremtiden.

Borghammers forskningsgruppe har også bidraget til at påvise, at kirurgisk overskæring af vagusnerven nedsætter risikoen for Parkinsons sygdom med 50 procent.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.085