Skyldig i drabsforsøg og grov vold med døden til følge
Den 60-årige Social- og sundhedshjælper er i retten i Randers kendt skyldig i drabsforsøg, men frikendt for drab på Plejecenter Tirsdalen i Randers. Hun er ligeledes fundet skyldig i fire tilfælde af grov vold mod beboere, herunder et tilfælde af grov vold med døden til følge.
Ved dommen for drabsforsøg har retten lagt til grund, at tiltalte efter have oplevet de første indlæggelser den 27. februar 2022 måtte vide, at give baclofen til de svagelige beboere på Plejecenter Tirsdalen ville kunne medføre døden. Retten finder det således bevist, at hun den 2. marts og 13. marts har til hensigt at dræbe de tre tilbageværende beboere, som bliver forgiftet ved disse lejligheder.
Til gengæld mener retten ikke, at den tiltalte har haft fuld viden om baclofens farlighed ved første forgiftning, hvor det medførte en beboers død. Derfor frikendes tiltalte for drab af den beboer, som døde i forbindelse med første forgiftning.
Ifølge TV2 Østjylland brød den 60-årige social- og sundhedshjælper grædende sammen, da dommen blev læst op. Med ansigtet begravet i hænderne lyttede tiltalte til begrundelsen for dommen.
- Tiltalte har vist indgående interesse for baclofen på et tidspunkt, hvor man ikke vidste at de fire beboere var forgiftet med netop denne type medicin, læser retsformanden op ifølge DR.
Således har tiltaltes private Google-søgning på baclofen netop været afgørende for retten. Tiltalte søgte på baclofen på et tidspunkt, hvor ingen vidste, at det var dette lægemiddel, som beboerne på Tirsdalen var blevet forgiftet med. Blodprøver fra de forgiftede var på søgetidspunktet ikke færdiganalyserede. Læs om sagens konfliktlinjer her.
Den tiltalte er ligeledes fundet skyldig i at have stjålet medicin fra beboerne.
Anklager kræver livstid, forsvarer 14 år
Specialanklager Jesper Rubow kræver livstid til tiltalte. Grov vold med døden til følge giver normalt seks eller syv år. Derudover har tiltalte ved to lejligheder forsøgt at slå beboere ihjel, og disse handlinger tilsammen vil give en samlet straf på over 16 år, mener anklageren. Således plæderer anklageren for livstid.
En livstidsfange bliver i gennemsnit løsladt efter 16 års afsoning. Hvis den skyldige i Tirsdalen-sagen således er gennemsnitlig og får en livstidsdom, vil hun blive løsladt som 76-årig.
Forsvarer Henrik Garlik accepterer, at den tiltalte ikke længere må virker som social og sundhedshjælper. Til gengæld mener forsvareren også, at der bør tages højde for tiltaltes alder. Således mener forsvarer Henrik Garlik, at den tiltalte maksimalt skal have 14 år.
Straffelovens § 245 og § 246
I relation til voldsdommen er tiltalte skyldig i henhold til straffelovens paragraf 245, og i forhold til den 81-årige, som døde er den relevante paragraf 246. Paragraf 245 i straffeloven slår fast, at "den, som udøver et legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter eller gør sig skyldig i mishandling, straffes med fængsel indtil 6 år."
Straffelovens paragraf 246 er en skærpelsesparagraf. Hvis en voldshandling har været så grov, at den medfører døden, kan den skyldige få op til 10 års fængsel.
Derudover er tiltalte fundet skyldig i drabsforsøg ved 2. og 3. forgiftningsepisoder.
Sammenfattende er Susanne Hein Kristensen skyldig i grov vold ved at give baclofen til tre beboere ved første forgiftning. Skyldig i et tilfælde grov vold med døden til følge ved at give baclofen i et tilfælde til den beboer, som døde. Skyldig i drabsforsøg ved at give baclofen til beboerne i andet og tredje tilfælde, hvor hun vidste, hvor farligt det ville være.
Frikendt for drab
- Trods den tiltaltes kendskab til medicinen den 26. februar - er det ikke bevist, at de fire ville dø som følge tiltaltes handlinger – derfor frifindes hun for drab og drabsforsøg i de første fire tilfælde, læste retsformanden op.
Altså, retten mener ikke, at det er bevist, at den tiltalte vidste, at det at indgive baclofen til de fire ældre ved første forgiftning den 26. februar 2022 kunne medføre døden.
Ved de efterfølgende forgiftninger mener retten derimod, at hun havde fuld viden om handlingernes farlighed, fordi den dømte social- og sundhedsassistent har oplevet de første indlæggelser og konsekvenserne heraf. Således er hun dømt for drabsforsøg ved anden forgiftning 2. marts 2022 og tredje forgiftning 13. marts 2002.
Ved første forgiftningen 26. februar blev fire beboere hasteindlagt på Randers Regionshospital, og efterfølgende blev der på Plejecenter Tirsdalen indført en række foranstaltninger, som skulle forhindre yderligere fejlmedicineringer. Blandt andet skulle plejepersonalet gå to og to ved medicinadministration, et tiltag som tiltalte ikke ville imødekomme.
Læs om sagens detaljer her
Tirsdalen-sagen - opdateret onsdag den 22. februar kl.09:23