’Det er horribelt,’ siger FOA-formand efter soleklart nederlag
Under stor mediebevågenhed indledtes en sag med FOA og den private hjemmeplejeleverandør Aktiv Hverdag som modparter i begyndelsen af februar. Fredag tabte FOA retssagen med et brag.
Aktiv Hverdag har base i Frederikshavn, og virksomheden leverer hjemmepleje til de af Frederikshavn Kommunes borgere, som har valgt en privat løsning.
Ifølge FOA havde virksomheden behandlet en gruppe medarbejdere elendigt. Virksomheden havde ikke bare spioneret mod syge medarbejdere, den havde også videoovervåget frokoststuen for at kontrollere, at medarbejderne ikke trak pauserne. Derudover havde ledelsen haft en omgangstone med medarbejderne, som var modbydelig. Endelig havde Aktiv Hverdag frarådet medlemskab af FOA.
Aktiv Hverdag var selvsagt ikke enige, og det var Arbejdsretten heller ikke. Således mente retten ikke, at Aktiv Hverdag havde spioneret mod syge medarbejdere. Og kameraerne i frokoststuen var ikke blevet brugt til medarbejderspionage, men indbrudssikring. Der var heller ikke bevis for, at ledelsen i Aktiv Hverdag havde noget imod FOA.
Konklusionen var ifølge Arbejdsretten, at der ikke var grund til at tro, at Aktiv Hverdag ”har misbrugt ledelsesretten, har overvåget medarbejderne i strid med Aftalen om kontrolforanstaltninger eller har udvist organisationsfjendtlig adfærd.”
FOAs tre anklager mod Aktiv Hverdag
- Aktiv Hverdag har misbrugt ledelsesretten ved at have skabt et dårligt, usundt og krænkende arbejdsmiljø.
- Aktiv Hverdag har med kameraer overvåget medarbejdernes arbejdstid og deres varetagelse af arbejdet.
- Aktiv Hverdag har talt negativt og nedladende om FOA og opfordret medlemmer af FOA til at melde sig ud af FOA.
Alle tre anklager blev afvist af Arbejdsretten
Beskrivelserne fra tidligere medarbejdere var i retten ellers barske nok. En medarbejder var blevet tvunget til at tage sin syge 2-årige datter med på arbejde, fordi Aktiv Hverdag ikke ville acceptere barnets sygdom som fraværsgrund. Så brækkede barnet sig hos to forskellige borgere, hvorefter medarbejderen af lederen blev bedt om ”at skride hjem” fra arbejde.
En anden medarbejder fik at vide, at ”det var synd, at hun ikke kunne bruge de hjerneceller, som hun ikke var født med.” Da samme medarbejder i samråd med en fysioterapeut vurderede, at en borger ikke længere havde brug for en stålift, fik hun at vide, at det var bedre, ”at hun fik et skilt, hvor der stod ufaglært, i stedet for det hun havde.” Medarbejderen var på tidspunktet for episoden lige blevet uddannet social- og sundhedshjælper.
I dens afgørelse tillagde Arbejdsretten imidlertid ikke beskrivelserne vægt, fordi ”der ikke er bevismæssigt grundlag for at fastslå, at de konkrete episoder, der er afgivet forklaring om, har fundet sted.”
Til gengæld har Arbejdstilsynet været på besøg fire gange inden for de sidste ni år, og disse besøg blev udslagsgivende for Arbejdsretten. Arbejdsretten skrev fredag, at ”i 2014 og 2022 har [Arbejdstilsynet] udtalt, at det var tilsynets vurdering, at virksomhedens arbejdsmiljø var i orden.” Og således fandt Arbejdsretten ”det ikke godtgjort, at X ApS har misbrugt ledelsesretten.”
X ApS er selvfølgelig hjemmeplejevirksomheden Aktiv Hverdag.
FOA rasende, Aktiv Hverdag lettede
Efterfølgende var FOA-formand Mona Striib rasende. I en pressemeddelelse udsendt af FOA umiddelbart efter dommen kaldte Striib forholdene i Aktiv Hverdag for ”fuldstændig uacceptable”.
- Det er helt horribelt, at man som arbejdsgiver vil behandle sine ansatte på den måde. Der er tale om et firma, som nærmest systematisk har snydt medarbejderne for løn og pension og drevet rovdrift på dem. Når de så har sagt fra eller bukket under for presset, er de enten blevet fyret eller udsat for grov mistillid og udspionering på deres privatadresse, sagde FOA-formand Mona Striib.
Direktøren for Aktiv Hverdag, Susanne Anesen, var til gengæld taknemmelig for, at sagen i Arbejdsretten var overstået, men hun gav samtidig udtryk for sin frustration til dagbladet Nordjyske, som har dækket sagen særligt tæt.
- Jeg har ikke haft lyst til at udtale mig før dommen forelå - en dom hvor Arbejdsretten med en forhenværende Højesteretsdommer med udvidet formandskab har fastslået, at vi er frifundet for alle de anklagepunkter, der er rejst af de tidligere medarbejdere, og som Nordjyske i øvrigt har bragt ukritisk. Vi er rigtig kede af alle de historier, der har været bragt, som vi på ingen måde mener, er et retvisende billede af os og virksomheden. Forhåbentlig kan der nu komme ro på, så vi kan fortsætte det arbejde, som vi løfter for kommunen og byens ældre, sagde Anesen i en skriftlig kommentar til Nordjyske efter dommen.