23948sdkhjf

Sådan undgås utilsigtede hændelser

Her er den nemme løsning på UTH’erne: Riv plastret af og indberet dem. Det har været løsningen i Odense, den virker, og UTH’erne har aldrig været så få, som de er nu.

De gode løsninger i ældreplejen kommer ofte fra plejepersonalet selv, og sådan er det også i Odense. Her er Frederik Borch Larsen social- og sundhedsassistent på plejecentret Rytterkasernen.

Da han blev ansat på Rytterkasernen for halvandet år siden, begyndte han systematisk at indberette alle utilsigtede sundhedsfaglige hændelser.

Den første måned indberettede han 60 utilsigtede hændelser til Styrelsen for Patientsikkerhed. Ikke overraskende var det ikke sindssygt populært blandt kollegerne.

- Folk følte, det var at sladre eller at stikke hinanden i ryggen med en kniv. Sådan er det ikke længere. Det var en kulturforandring, vi skulle igennem, og det var hårdt. Nu har de fleste indset, at det ikke er farligt, fortæller Frederik Borch Larsen til TV2 Fyn.

Og så forsvandt UTH’erne

Hurtigt vænnede medarbejderne og ledelsen på Rytterkasernen sig til den nye virkelighed, og resultatet var, at antallet af utilsigtede hændelser faldt til et niveau, hvor de var så få, at personalet ikke længere frygtede dem.

Endnu bedre, man har i Odense indset, at utilsigtede hændelser sker, men de sker ikke af et ondt hjerte eller inkompetence. Ved at bryde tabuet om de forkætrede UTH’er er der blot blevet langt færre.

I februar i år indberettede Frederik Borch Larsen 10 utilsigtede hændelser – bare en 1/6-del af, hvad han oprindeligt indberettede.

Rytterkasernen i Odense

Rytterkasernen er et gennemsnitsplejehjem med 51 beboere, og det er også et velfungerende plejehjem. Sidst, Styrelsen for patientsikkerhed var på besøg, var i 2020 til et ældretilsyn, og her foregik alt næsten efter bogen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.589