23948sdkhjf

Plejehjemmet for dem uden et hjem

Flere steder i landet ligger små plejehjem, hvor man passer på dem, som ikke passer ind. Dem, hvor barndommen har været så kold, at alkohol og stoffer har været eneste varmekilde i voksenlivet. Et af de alternative plejehjem er Aalborg Kommunes Svenstrupgård. 

De afpatruljerer velfærdsstatens yderste grænse. På den anden side er der knap nok et samfund. Ingen folkeregisteradresse, ingen bolig og ingen vished for mad.

Det Alternative Plejehjem Svenstrupgård syd for Aalborg hiver mennesker ind på velfærdsstatens inderside, væk fra kælderskakterne, de udrangerede togvogne og motorvejsbroernes underside og ind i små lejligheder med fjernvarme, menneskelig varme og varm mad.

- Jeg har ikke det nøjagtige tal, men jeg vil skyde på, at gennemsnitsalderen er omkring 50 år, siger Dennis Lindhardt, som er leder af Svenstrupgård.

- Men deres ’body age’ er nok ikke så meget anderledes, end den man finder på et almindeligt plejehjem, uddyber Lindhardt.

Altså, beboerne på det alternative plejehjem har en krop, der er præcis lige så slidt som en almindelig plejehjemsbeboers krop. Selvom man ifølge dåbsattesten er 50 år, er kroppen for længst fyldt 80 år. Gennemsnitsalderen på et almindeligt plejehjem er i øvrigt 85 år.

Svenstrupgård

På Svenstrupgård har man 12 pladser, som kan kaldes deciderede plejehjemspladser for hjemløse. De har samme mulighed for at deltage i aktiviteter som på et almindeligt plejehjem, omend man tager højde for beboernes fortid, hvor et liv med struktur har manglet. 

Stedet står foran en større ombygning, og her har Den A.P. Møllerske Støttefond støttet med 25 millioner kroner og den Det Obelske Familiefond har støttet med tre millioner kroner.

Der ligger ofte psykisk sygdom og misbrug bag hjemløshed, og det er også tilfældet for beboerne på Svenstrupgård. Når beboerne når frem til plejehjemmet, er de nået så langt i livet, at deres psykiske sygdom næsten aldrig har konsekvenser for andre mennesker.

- Når nogle af de hjemløse når frem til os, er det meste af deres psykiske sygdom så at sige brændt ud. Der er måske lidt aparte adfærd og sære vaner tilbage, men det er så også det, siger Dennis Lindhardt.

’Træk på smilebåndet’-episoderne og en smule ’weirdness’ er der stadig, men det er ikke noget, som kræver sort bælte i judo eller peberspray.

- Faktisk tror jeg, at man kan håndtere en del af vores beboere på et almindeligt plejehjem. Kompetencerne er derude. Fru Sørensen på det almindelige plejehjem kan jo også drikke lidt for meget portvin og være udadreagerende. Et almindeligt plejehjem kan måske ikke håndtere ti af vores beboere, men jeg tror sagtens de kan håndtere en eller to. Måske kan det endda være en berigelse, siger Dennis Lindhardt.

Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse… host

Beboerne på Svenstrupgård kommer under tiden til at overskride Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse på 14 ugentlige genstande for mænd og syv genstande for kvinder. Det sker også nogle gange på en enkelt dag. Og cigaretrøgen kan også have den samme besynderlige sødlige duft, som røgen på for eksempel Roskilde Festivalen har.

- Vi kan selvfølgelig godt lege, at vores beboere ikke drikker for meget, ryger hash og det der er værre. Men selvfølgelig gør de det. Andet er ikke en mulighed. Her er tale om mennesker, som på trods af alle mulige råd er fortsat med misbrug. Hvis samfundet vil give disse mennesker en værdig afslutning på livet, bliver man nødt til at acceptere, at alkohol og andre rusmidler er en del af billedet, fortæller Dennis Lindhardt.

På det alternative plejehjem sker det faktisk, at beboere får det så godt, at de får lyst til at stoppe med øllene. Men det kan være et tveægget sværd.

- På et tidspunkt havde vi en beboer, som gerne ville tørlægges. Men da det skete, kom alle de overgreb, hans far havde begået mod ham i barndommen, væltende frem, fortæller Lindhardt.

Og derfor har man på det alternative plejehjem en helt igennem pragmatisk tilgang til beboernes brug af for eksempel alkohol.

- Vi hjælper med til, at beboernes forbrug holdes på et nogenlunde fornuftigt niveau. Og indimellem siger vi, ”skal du ikke have et par light øl”, og så går det. Når det gælder om at gøre det godt for andre mennesker, som har haft det vanskeligt, bliver man nødt til at komme det politisk ukorrekte i møde. Livet er ikke så lineært, som vi forestiller os, det skal være, slutter Dennis Lindhardt.

Her ligger Svenstrupgård


embedgooglemap.net

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096