Engangsudstyr er yt - nu skruer region op for bæredygtighed
Slut med papir på undersøgelseslejet og erstat engangsudstyr med flergangsalternativer.
Det er nogle af de råd, som Region Midtjylland giver deres ansatte i en ny guide, lyder det i en pressemeddelelse fra regionen.
For mere end 80 procent af regionens klimaaftryk stammer fra det, der købes ind og bruges til patientbehandling, og det tal vil man gerne skære ned.
- Hvis vi skal lykkes med regionens bæredygtighedsstrategi, er alle tiltag – både store og små – nødt til at blive bredt ud til alle afsnit på hospitalerne. Vi er på vej – bl.a. med vores affaldsplan. Men med Bæredygtighedskataloget bliver det mere overskueligt at øge indsatsen for den grønne omstilling på hospitalerne, hvor den største klimamæssige gevinst er at hente, udtaler koncerndirektør Anders Kjærulff i pressemeddelelsen.
De 21 hospitaler i regionen får guiden, som tæller i alt 16 klimavenlige tiltag, som er afprøvet og godkendte af fagfolk og på flere hospitalsafsnit for at sikre, at forandringerne ikke sker på bekostning af patienternes og medarbejdernes sikkerhed.
Små ændringer gør stor forskel
Ifølge Region Midtjyllands egen enhed, Center for Bæredygtige Hospitaler, som har til formål at samle viden og være platform for innovation og forskning på hospitaler i arbejdet med bæredygtighed, er det om at smede, mens jernet er varmt.
- Vi arbejder hver dag med bæredygtighed i sundhedsvæsenet, og vi kan mærke, at den bæredygtige ild vokser og vokser hos medarbejderne. Vi vil gerne sikre, at den ild både fortsætter med at brænde, men også gør det der, hvor det giver mest mening, og vi ved, at initiativerne i Bæredygtighedskataloget sparer CO2, udtaler Maria Gaden, leder af Center for Bæredygtige Hospitaler i pressemeddelelsen.
- Det absolut vigtigste her og nu er at komme i gang, for selv små ændringer i hverdagsforbruget kan samlet set gøre en stor forskel, hvis det bliver skaleret. Det vi kan, det skal vi, lyder det.
Om bæredygtighedskataloget:
- Der er pt. 16 tiltag i kataloget. De er inddelt i kategorierne "Mindre forbrug", "Genanvend mere" og "Organisering".
- Tiltagene er både generelle og konkrete, og de fleste afdelinger ville kunne finde inspiration i kataloget til at gå i gang med bæredygtighedsarbejdet med det samme.
- Der vil løbende blive tilføjet nye tiltag i kataloget, efterhånden som de bliver testet og godkendt.
- Kataloget, der offentliggøres den 21. september, kan frit bruges af hospitaler i andre regioner. Håbet er, at tiltagene vil vokse ud over Region Midtjyllands grænser – og at erfaringer og tiltag fra andre regioner kan vokse ind i kataloget.
Kilde: Region Midtjylland