23948sdkhjf

13 virksomheder får del i millionboost til velfærdsteknologi

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse investerer 69 mio. kr. i velfærdsteknologi, som blandt andet involverer13 små og mellemstore virksomheder

Patientovervågning med kunstig intelligens, digital genoptræning og automatisk dosering.

Det er tre velfærdsteknologiske løsninger, som får et skub ud i sundhedsvæsnet med en ny millioninvestering fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, skriver investoren i en pressemeddelelse.

- Der er et kæmpe markedspotentiale for de danske virksomheder, der kan hjælpe med at frigøre hænder i velfærdssektoren. Derfor mener vi også, at det er rigtigt vigtigt og godt givet ud at investere i velfærdsteknologi, der både kan være med til at styrke konkurrenceevnen og samtidig gøre en forskel for syge, ældre og borgere med handicap, udtaler Nanna Højlund, bestyrelsesmedlem i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i pressemeddelelsen.

I alt lyder investeringen på 69 mio. kroner, som skal gå til ti forskellige projekter landet over, der alle udvikler teknologier, som via digitalisering og automatisering frigiver medarbejderressourcer i sundheds- og ældresektoren, og reducerer indlæggelser og akutte behandlinger, så behandlingsudgifterne reduceres.

De støttede projekter er:

  • KræftRehabilitering med Icura (Region Sjælland): 5,5 mio. kr.
  • Optimering af iltbehandling af respiratoriske patienter (Fonden til Innovation og Erhvervssamarbejde i Region Sjælland): 4,1 mio. kr.
  • Open-API sensorer til kontinuerlig overvågning af vitale værdier (Human Bytes ApS): 5,9 mio. kr.
  • AI støtte til behandling af kroniske patienter (Region Sjælland): 11,7 mio. kr.
  • Digital Kognitiv Stimulations-Terapi til borgere med demens (BRAIN+ A/S): 3,5 mio. kr.
  • Velfærdsteknologisk Implementering, Skalering og Erhvervsfremme (UCL) – Regionalfonden: 16,0 mio. kr.
  • Velfærdsteknologisk Implementering, Skalering og Erhvervsfremme (UCL) – Socialfonden Plus: 2,9 mio. kr.
  • Implementering og skalering af digital træning i den kommunale rehabiliterings- og genoptræningsindsats (Thisted kommune): 6,9 mio. kr.
  • Implementering af velfærdsteknologi gennem innovationspartnerskaber (Region Hovedstaden): 5,6 mio. kr.
  • Paradigmeskifte for implementering af velfærdsteknologi (ZBC - Zealand Business College): 7,3 mio. kr.

Kilde: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Forbedrer patientovervågning

En af virksomhederne, som indgår i et af de støttede projekter, er Human Bytes, der udvikler kunstig intelligens til patientovervågning. Deres projekt har fået en investering på 5,9 mio. kr.

- Med denne støtte har vi fået open-API sensorer udbredt til to forskellige hospitaler. Det drejer sig om 50 sengepladser, hvor udstyret skal bruges, og vi forventer, at det kan frigive helt op til 10.000 sygeplejersketimer om året. Så kan patienter undgå unødvendige forstyrrelser for eksempel om natten, lyder det fra Ulrik Rokkedal Therkildsen, der er CEO i virksomheden.

I første omgang udbredes overvågningssystemet til Rigshospitalet i Region Hovedstaden og Nykøbing Falster Hospital i Region Sjælland, men målet er, at det kan udbredes til flere hospitaler.

- Det er en type patientovervågning, der gør det muligt at opdage komplikationer langt tidligere, så indlæggelsestiden nedbringes og udgifter til behandlinger nedsættes. Derudover giver det langt flere konkrete målinger og informationer om patienternes tilstand, uden at det kræver, at sygeplejerskerne skal foretage manuelle målinger på patienterne. Det giver også mere kognitiv frihed til plejepersonalet, der ikke behøver være nervøse for, at de overser noget, da sensorteknologien tager over. Så man kan godt sige, at det i sidste ende kan redde liv, udtaler Ulrik Rokkedal Therkildsen i pressemeddelelsen.

Det forventer man af projektet:

  • Knap 12 mio. kr. i private investeringer
  • 13 SMV’er der samarbejder med kommuner og regioner
  • 29 kommuner og regioner accelerer implementering af velfærdsteknologi
  • 10 velfærdsteknologiske løsninger indkøbt af kommuner og regioner
  • 8 velfærdsteknologiske løsninger tilpasset og udviklet sammen med/demonstrerer for potentielle kunder
  • 1.725 offentligt ansatte får kompetenceløft

Kilde: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Vigtigt at vise omverden

I alt forventes 13 små og mellemstore virksomheder inden for velfærdsteknologi at blive involveret i de støttede projekter sammen med 29 kommuner og regioner. Målet er, at millionstøtten bliver et springbræt for virksomhederne til nye markeder.

- Det er vigtigt at vise omverdenen, at vi i Danmark har nogle gode løsninger, som kan skabe bedre velfærd for borgerne, ved at lade teknologien løfte de standardiserede, men arbejdskraftskrævende opgaver, så medarbejderne kan fokusere på kerneopgaven. Det er afgørende for danske virksomheders succes i udlandet, at de kan fremvise vellykket implementering hos de offentlige kunder, udtaler Nanna Højlund

Samtidig forventer man, at investeringen hjælper 1.725 offentligt ansatte til at opnå kompetencer til at implementere velfærdsteknologi i driften.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079