23948sdkhjf

Novo Nordisk straffet af investorer trods overskud på 45 milliarder kroner

Novo Nordisk har tjent milliarder af kroner i de første seks måneder af 2024, men Europas mest værdifulde virksomhed er stadig hæmmet af forsyningsproblemer

Kunne milliarderne, som Novo Nordisk skovler ind, forvandles til et større produktionsapparat med et fingerknips, ville de nok sige "ja tak" uden betænkningstid.

Flere end 40 millioner mennesker bliver behandlet med deres medicin. På et halvt år giver det et overskud på 45 mia. kr. De tal ville med al sandsynlighed løfte sig, hvis bare man kunne få fyldt nogle flere penne med semaglutid, som er det flydende guld for Novo Nordisk i disse år.

- Vi er tilfredse med salgsvæksten i første halvdel af 2024, hvilket har gjort det muligt for os at hæve forventningerne til hele året, svinger adm. direktør Lars Fruergaard Jørgensen sig op til i en kommentar til halvårsregnskabet.

Selvom halvårsregnskabet bød på et økonomisk vokseværk på 25 procent, blev det straffet af investorerne onsdag formiddag, hvor kursen faldt med syv procent, inden den rettede sig en smule i løbet af dagen.

Men Lars Fruergaard Jørgensen ved også, at Novo Nordisk ikke kan følge med efterspørgslen på Bagsværd-virksomhedens slankemiddel, som bruges til behandling af både diabetes og overvægt.

Novo Nordisk A/S
Regnskabsår 2024 H1 2023 H1
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 133.409 107.667
Resultat af primær drift 57.780 48.895
Halvårets resultat 45.457 39.242
Kilde: Novo Nordisk

Forsyningsproblemer

Selvom det er lægemidlerne, som trækker alle overskrifter, skal man ikke glemme det medicinske udstyr, der benyttes som fartøj fra metaltankene i Kalundborg til underhuden på patienterne.

Det aktive stof i Wegovy og Ozempic, semaglutid, bliver påfyldt penne, som Novo Nordisk selv producerer.

Trods udvidelser og opkøb af produktionsfaciliteter sker i en rasende fart, går det stadig ikke hurtigt nok. Det seneste eksempel på Novo Nordiske fysiske vokseværk er opkøbet af tre Catalent-fabrikker i Italien, Belgien og USA.

Onsdag fortæller Novo Nordisk, at de regner med at få det endelige grønne lys til den handel fra konkurrencemyndighederne inden udgangen af det indeværende år.

Fabrikkerne fylder allerede medicin på glas og penne for Novo Nordisk, og det betyder, at kapaciteten først kan øges i løbet af 2026, lyder det. 

Det betyder ifølge senioranalytiker hos Sydbank, Søren Løntoft Hansen, at Novo Nordisk ikke kan følge med efterspørgslen foreløbig.

- Det vil Novo ikke kunne i 2024 og formentlig heller ikke i 2025, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Samtidig er Wegovy kun lanceret på et begrænset antal markeder, så man har jo kun lige kradset i overfladen.

Novo Nordisks ærkerival, amerikanske Eli Lilly, kæmper med samme kapacitetsproblemer.

Om Novo Nordisk:

  • Stiftet i 1923.
  • Hovedkvarter i Bagsværd.
  • Producerer medicin mod diabetes og overvægt samt en række andre sygdomme.
  • 69.000 ansatte i 80 lande.
  • Sælger produkter i 170 lande.

Kilde: Novo Nordisk

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11