23948sdkhjf

Oxford går sammen med to danske universiteter: Bevilling på 250 millioner kroner

Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford skal sammen skab et center for medicinsk dataforskning

Kan man samle forskning i så forskellige sygdomme som eksempelvis diabetes, hjerte-kar-sygdomme, psykiatriske lidelse og ufrivillig barnløshed? Svaret er ja, hvis man fokuserer forskningen på at indsamle og analysere store mængder data fra såvel danske som udenlandske registre og biobanker og dermed blive klogere på blandt andet risikofaktorer, sammenhænge, mønstre, behandling og konsekvenser.

Det vil et nyt internationalt center (Smartbiomed) gøre, oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

- At samle store mængder biomedicinske data og bruge dem til at forbedre sygdomsbehandling kræver både medicinske, statistiske og beregningsmæssige tilgange. SMARTbiomed vil samle en kritisk masse af internationale forskere, der forstår at stille de rigtige spørgsmål, som forstår kompleksiteten i data, og som kan oversætte det hele til avanceret behandling af lidelser, som er udbredte i samfundet, udtaler Naomi Wray, professor ved University of Oxford og leder af Smartbiomed.

SMARTbiomed er blevet en realitet på initiativ af Undervisnings- og Forskningsministeriet og takket være en samlet donation på 250 mio. kr. fra henholdsvis Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Villumfonden, Carlsbergfondet og Danmarks Grundforskningsfond.

Centret er etableret 1. juni 2024 og løber til 2036.

Pionercentret får tre hovedformål:

  • At samle multidisciplinære forskerteams, der skal udvikle nye metoder til at analysere biomedicinske data.
  • At udvikle dataplatforme og software for biomedicinsk forskning, der tager udgangspunkt i reelle medicinske problemstillinger, og som er nemt anvendelige.
  • At etablere et internationalt førende lærings- og karrieremiljø inden for forskning i sundhedsdata.

Kilde: Aarhus Universitet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078