23948sdkhjf

Regeringen skruer lidt ned for forventning til vækst i år

Regeringen vurderer i Økonomisk Redegørelse, at bruttonationalproduktet vil stige med 1,9 procent i år

Bruttonationalproduktet (bnp) i Danmark ventes i år at stige lidt mindre, end regeringen vurderede for tre måneder siden, men der ventes dog en stigning på 1,9 procent.

Det fremgår af Økonomisk Redegørelse, som økonomiminister Stephanie Lose (V) fredag præsenterer på et pressemøde i Finansministeriet.

- Det går stadig godt i dansk økonomi. Danskernes købekraft er stigende, inflationen er under kontrol, beskæftigelsen er høj, boligmarkedet er stabilt. Vi forventer, at fremgangen vil fortsætte de kommende år, siger hun.

I maj var forventningen, at bruttonationalproduktet ville stige med 2,7 procent i år, så forventningen til væksten er nu skruet en smule ned.

Til gengæld forventer regeringen næste år en stigning i bnp på 2,2 procent, mens forventningen i maj lød på en stigning på 1,8 procent for næste år.

Stephanie Lose peger på, at medicinalindustrien med Novo Nordisk i spidsen har været drivkraften i stigningen den seneste tid.

Men det billede er ved at ændre sig, så fremgangen bliver mere bredt funderet.

- Andre sektorer og virksomheder har også udsigt til fremgang. Det lysner samtidig lidt nogle steder i udlandet, og det betyder bedre muligheder for nogle danske virksomheder, siger hun.

Af Økonomisk Redegørelse fremgår det også, at inflationen i snit ventes at komme til at ligge på 1,8 procent i år og 2,0 procent næste år.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har som mål, at inflationen skal være stabilt på to procent.

Forventningen til beskæftigelsen er, at den kommer til at vokse med 35.000 personer i år.

Ved den seneste økonomiske redegørelse i maj var forventningen, at stigningen i beskæftigelsen ville komme til at ligge på 13.000 personer i år.

Dengang var forventningen, at der til gengæld ville komme et fald i beskæftigelsen på 18.000 personer næste år. Det tal er nedjusteret til 5000 personer i den nye redegørelse.

Regeringen kommer tre gange om året med sit bud på økonomiens udvikling i Økonomisk Redegørelse. Det sker typisk i maj, august og december.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081