23948sdkhjf

Forsker vil se mod USA for inspiration til behandling af kronikere

Kronisk syge skal have bedre behandling, mener regeringen, og forsker vil finde inspiration langvejsfra

Regeringen bør se mod USA, når de nye behandlingsforløb for kronisk syge patienter skal tilrettelægges.

Det mener Anne Frølich, en af Danmarks mest erfarne forskere inden for kronisk sygdom.

USA er ikke typisk det land, der står først for, når det gælder sammenligninger med Danmarks sundhedsvæsen. Men for kronikere er der noget at hente, mener Frølich.

- Det handler både om, hvilke klinikere der tager sig af de her mennesker, undervisningsprogrammerne og samarbejdet over sektorgrænser, siger hun.

Anne Frølich, der er leder af Videns- og Forskningscenter for multisygdom og kronisk sygdom i Region Sjælland og dertil klinisk professor på Københavns Universitet, nævner tre tilbud i USA, som den danske regering kan lade sig inspirere af.

Det ene er Veteran Health Administration, som er statsligt, og som hjælper veteraner, der har fået kroniske sygdomme.

Det andet er Kaiser Permanente, et privatejet tilbud, som i øvrigt inspirerede Barack Obamas Obamacare i sin tid.

Det tredje er Mayo-klinikkerne, som også er privatejede.

De steder er blandt andet gode til at se patienten i en helhed, lyder vurderingen fra Anne Frøhlich. Mange patienter vil ikke blot have en, men flere kroniske sygdomme på en gang, som der skal tages højde for.

Regeringens udspil blev præsenteret onsdag, og et af hovedpunkterne var bedre behandling til kronikere, der fremover skal have behandlingspakker med inspiration i de kræftpakkeforløb, hvor der laves en behandlingsplan med en fastsat tidsfrist.

Statsminister Mette Frederiksen (S) påpegede på pressemødet onsdag formiddag, at mange kronikere oplever dårlige forløb i Danmark.

- Hvor det er usammenhængende, og hvor det er svært at vide, hvor man skal gå hen, sagde hun.

Anne Frølich er generelt positivt stemt over for udspillet. Men hun påpeger også, at der venter et stort arbejde.

- Det er vigtigt at få de rigtige mennesker med, som både har den motivation og den rette faglige indsigt, både når det gælder sygdommene og implementering (af behandlingspakkerne, red.). Der er mange dimensioner, man skal have indtænkt.

Der er ifølge tal fra Kommunernes Landsforening op mod en million mennesker i Danmark med en eller flere kroniske sygdomme.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079