23948sdkhjf

Ankestyrelsen siger ok til robotterne

Robotstøvsugere kan være med til at højne livskvaliteten, fordi man selv bestemmer, hvornår der skal støvsuges Social- og integrationsminister Karen Hækkerup synes det er i orden, at kommunerne kan bede borgere om at klare støvsugningen med en robotstøvsuger.
"Jeg tror, det giver større livskvalitet, hvis man er så selvhjulpen som muligt. Og en robotstøvsuger betyder jo, at man selv bestemmer, hvornår man vil støvsuge," skriver ministeren i en mail til Ritzau.

Ankestyrelsen har netop afgjort, at kommuner gerne må henvise ældre til teknologiske hjælpemidler som en robotstøvsuger i stedet for at få støvsuget på gammeldags manér.

Afgørelsen er en principafgørelse truffet på baggrund af tre konkrete sager om hjælp til rengøring til borgere i 80-års-alderen.

Samtidig siger Ankestyrelsen, at kommunen kan give afslag på hjælp, hvis den ældre selv kan klare rengøringen over flere dage.

Afgørelsen siger ikke klart, hvem der skal betale for en robotstøvsuger, men ældre med dårlig økonomi skal have hjælp, fastslår ministeren.

"Det er vigtigt for mig, at der er tale om en ordning, hvor folk der ikke har råd til det, støttes økonomisk i købet af en robotstøvsuger," skriver ministeren.

Som reglerne er i dag, kan man søge om hjælp til robotstøvsugere som et forbrugsgode, og i udgangspunktet gives der 50 procent i tilskud.

Kommunerne har herudover mulighed for at yde et personligt tillæg til den resterende del af udgiften for økonomisk svagt stilede folkepensionister.

Ældre Sagen frygter, at kommunerne tolker Ankestyrelsens afgørelse således, at borgeren bare får frataget sin hjemmehjælp med henvisning til, at teknologiske hjælpemidler kan klare det hele.

"Der er mange fordele ved robotstøvsugere, baderobotter og robotter, der kan vende svage ældre i sengen. Men det afgørende er, hvordan teknologien bliver brugt," siger chefkonsulent Olav Felbo, Ældre Sagen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078