23948sdkhjf

Symposium om sår og stress

Nyt tema: Igen i år er Mölnlycke Health Care vært ved et sårsmertesymposium
Temaet denne gang er sår og stress, da Mölnlycke i sin produktudvikling har stort fokus på at forbedre de forskellige sårbehandlingsprodukter, så patienterne oplever mindst mulige smerter og dermed mindsker risikoen for stresspåvirkning.

Der forskes flere steder i verden i, hvordan stress påvirker sårheling, og senest har engelsk forskning peget på en sammenhæng. Professor i medicinsk psykologi John Weinman fra Kings College London mener i sin forskning at kunne se en forbindelse mellem langsom heling og patientens stressniveau.

En gruppe forsøgspersoner fik påført et mindre sår på armen, hvorefter de fik målt cortisolindholdet i blodet, og resultatet var ifølge professoren, at de, der havde det højeste antal stresshormoner, kun helede halvt så hurtigt som de ikke-stressede forsøgspersoner.

Også på European Wound Management Association-konferencen i Finland sidste år, var stress og sårheling på dagsordenen, og der var blandt eksperterne enighed om, at der er tale om et overset fænomen. Professor Dominic Upton fra Worcester Universitetet er en af eksperterne, der tilslutter sig opfattelsen, og hans tese er, at patienterne bliver bange og nervøse ved bandageskift og derfor er stressede, hvorved deres smertetærskel reduceres, og sårhelingen forlænges.

Mangler forskning

Bo Jørgensen, overlæge på Videncenter for sårheling på Bispebjerg Hospital, er en af de førende eksperter på området herhjemme, og han stiller sig skeptisk overfor blandt andet det engelske forsøg. Han mener, der mangler bæredygtig forskning på området, fordi mange andre faktorer end stress spiller ind på sårheling:

"Vi læger sætter en behandling i gang, og vi er afhængige af, at patienterne følger den, og det gør de ikke altid. For hvis patienten er meget stresset, så vil det kunne have indflydelse på, hvor godt patienten følger behandlingen," siger han.

Bo Jørgensen er en af de talere, som deltagerne på årets sårsmertesymposium kan møde henholdsvis den 21. september på Rigshospitalet og den 22. september på Skejby Sygehus, begge dage fra klokken 11.30 til 17.00.

Udover Bo Jørgensen deltager Eskild Henneberg, overlæge på karkirurgisk afsnit på Regionshospitalet Viborg og medlem af Dansk Selskab for Sårheling, ligesom to sårsygeplejersker vil fortælle om deres erfaringer. Sygeplejerske og foredragsholder, Lisbeth G. Petersen, der er ekspert i arbejdsglæde, slutter dagen af under overskriften "Mindre stress – mere gejst".
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.05