Stig Langvad i FNs handicapkomité
Danmark sætter sit præg på den internationale kamp for menneskerettigheder for personer med handicap
Stig Langvad blev valgt ind i FNs Handicapkomite den 1. september i New York. Dermed har den danske handicapbevægelse indtaget en rolle som garant for, at menneskerettigheder også i fuld udstrækning kommer til at gælde personer med handicap.
Med handicapkonventionens vedtagelse i 2006 blev der sat en helt ny kurs i handicappolitikken. Det blev bekræftet, at personer med handicap i alle verdens lande ikke har opnået de samme rettigheder som andre," siger Stig Langvad og fortsætter:
Med Handicapkonventionen blev det tydeliggjort, hvad der skal til for at skabe den udvikling, der skal sikre lige muligheder for alle med eller uden et handicap."
Der var valg til 12 pladser - og i alt stillede 23 kandidater op.
89 lande inklusiv Danmark har ratificeret FNs handicapkonvention. Her forpligter landene sig til at arbejde for lige rettigheder for personer med handicap på linje med rettigheder for andre borgere.
Komiteen for rettigheder for personer med handicap er nedsat for at følge dette arbejde i de enkelte lande. Komiteen består af 18 internationalt anerkendte og uafhængige handicapeksperter.
De lande, der har ratificeret FNs handicapkonvention, forpligter sig til regelmæssigt at sende rapporter til handicapkomiteen. Her skal regeringerne redegøre for, hvor langt man er kommet med at etablere lige muligheder for personer med handicap. Første rapport skal sendes to år efter, at landet har vedtaget konventionen, herefter hvert fjerde år. Danmark skal aflevere sin første rapport den 23. august 2011.
Som medlem af komiteen, som mødes to gange årligt i Geneve, skal Stig Langvad bl.a. læse landenes rapporter og komme med forslag og generelle kommentarer til at styrke konventionens gennemførsel i de enkelte lande.
Komiteen kan sætte undersøgelser i gang, hvis medlemmerne får mistanke om alvorlige brud på rettigheder for handicappede. Endvidere skal han og de andre medlemmer i komiteen høre og tage hånd om klager fra borgere i de lande, der har ratificeret den såkaldte tillægsprotokol, der netop åbner mulighed for, at borgerne kan anvende handicapkomiteen som klageinstans - hvis alle nationale klagemuligheder er udtømte. Danmark har ikke tiltrådt tillægsprotokollen. Det danske medlem af komiteen kan ikke kommentere rapporten fra sit eget land.