23948sdkhjf

Nu må hospitaler bruge gps

Sygehuspatienter med demens skal kunne spores med GPS - lovforslag netop vedtaget af Folketinget.
De har efterspurgt det længe, og nu får de lov: Hospitaler må fremover benytte gps, alarmer og pejlesystemer på indlagte patienter med demens. Et lovforslag blev nemlig vedtaget af Folketinget i går.

Selvom gps længe har været lovligt på plejehjem, har det ikke været muligt at bruge samme sikkerhedsforanstaltning på de danske hospitaler.

Lovforslaget indebærer, at den ansvarlige overlæge med samtykke fra patientens nærmeste pårørende eller værge kan beslutte at bruge en GPS eller lignende teknologi på en patient, hvis der er en åbenbar risiko for, at patienten vil forlade sygehuset og udsætte sig selv for fare.

”Det handler simpelthen om at kunne passe bedre på mennesker, som ikke kan passe på sig selv. På sygehusene gør personalet hver dag deres bedste for at hjælpe, behandle og drage omsorg for de patienter, der er indlagt. Men de har i dag ingen praktiske redskaber, der kan være med til at forhindre, at en patient, der lider af demens og ikke kan tage vare på sig selv, forlader sygehuset og dermed udsætter sig selv for fare. Derfor ændrer vi nu loven, så sygehusene fremover kan sætte en GPS på indlagte patienter med demens,” siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde.

Lovforslaget medfører, at sygehuspersonalet har mulighed for fysisk at tilbageholde en dement patient, der er ved at forlade sygehuset, eller at hente vedkommende tilbage igen.

Magasinet Pleje har tidligere beskæftiget sig med problematikken: Kommunerne og dermed plejehjem arbejder under den sociale servicelov, som tillader brugen af gps, mens hospitalerne, der skal forholde sig til sundhedsloven, dermed ikke har haft lovhjemmel til samme mulighed.

Det er et år siden, at både Alzheimerforeningen og Hvidovre Hospital gennem Magasinet Pleje gav deres syn på problematikken. Hvidovre Hospital fiki efteråret 2014 afslag på dispensation til at bruge gps på en specifik patient, der var 'dørsøgende'. Siden har man lobbyet for en ændring af loven.
Både Ældre Sagen og Alzheimerforeningen har været fortalere for en ændring af lovgivningen.

I februar 2015 mødtes politkkerne til etisk møde om sagen og siden har der været flere møder, der nu er mundet ud i det lovforslag, der blev vedtaget i går.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063