VIDEO: Pårørende skal ses - og ikke kun som en ressource
Tre korte film om inddragelse af pårørende skal inspirere sundhedspersonalet rundt om i landet.
Pårørende kan være en stor hjælp i behandlingen af alvorligt syge. Samtidig har de pårørende ofte selv brug for at blive set og hørt. Det skriver Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsen har tidligere udgivet en pjece med gode råd om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Og nu har Danske Patienter lavet tre korte film for Sundhedsstyrelsen.
Hver film beskriver en case, hvor personalet har gode erfaringer med at inddrage og støtte pårørende til alvorligt syge.
”Vi håber, at sundhedspersonalet rundt om i landet vil lade sig inspirere af de her cases og videoer. Eksemplerne viser, at det er værd at investere tid og omtanke i at inkludere de pårørende. Selvom det kan tage mere tid i starten, kan det samtidig være med til at støtte den gode kommunikation gennem forløbene,” siger Marie Maul, der er fuldmægtig hos Sundhedsstyrelsen.
En af casene følger Rigshospitalets afdeling for apopleksi i Glostrup, hvor de ikke holder stuegang som andre steder. I stedet mødes hele behandlingsteamet med patienten og de pårørende én gang om ugen, og sammen snakker de om patientens situation, og hvad næste skridt i behandlingen skal være. De pårørende har mulighed for at stille spørgsmål eller komme med input til de sundhedsprofessionelle.
”Inddragelsen i den involverende stuegang betyder, at alle får en fælles forståelse af, hvor behandlingen skal pege hen – og baggrunden for den. Man træffer beslutningen sammen med patienten og de pårørende,” siger Marie Maul.
De to andre handler om støtte til pårørende og familiesamtaler målrettet børn, skriver Sundhedsstyrelsen.
Du kan se de tre film her