Rehabilitering har skabt en ny kultur i ældreplejen
Medarbejderne i ældreplejen har fået nye måder at arbejde på og et tættere samarbejde med de ældre borgere, efter de har indført rehabilitering. Det viser en ny undersøgelse, som KORA har foretaget i Middelfart og Svendborg Kommuner.
KORA har undersøgt, hvad denne rehabiliterende tilgang betyder for samspillet mellem borgerne og medarbejderne i Middelfart og Svendborg Kommuner. Og undersøgelsen viser, at rehabiliteringen har skabt en ny kultur blandt medarbejderne.
"Medarbejderne omtaler den nye kultur, som at de beholder hænderne i lommen og lader den ældre prøve at gøre flere ting selv. Og selvom man i mange år i ældreplejen har arbejdet med hjælp-til-selvhjælp, er det første gang, at vi ser denne kultur gennemsyre hele organisationen og måden at planlægge arbejdet på," forklarer Tine Rostgaard, som er professor MSO i KORA og står bag undersøgelsen sammen med videnskabelig assistent Lea Graff.
Svendborg og Middelfart Kommuner arbejder ud fra et mål om, at alle borgere i princippet kan rehabiliteres – i et eller andet omfang. For nogle borgere er det dog svært at vænne sig til, at medarbejderen ikke længere bare griber støvsugeren, men i stedet gerne vil hjælpe borgeren til at lære at gøre det selv.
"Nogle borgere er ikke så motiverede for at blive rehabiliteret, og de kan let blive opfattet som problematiske. Men måske er borgeren bare bange for at blive ensom, hvis medarbejderen fra hjemmeplejen ikke længere kommer på besøg for at støvsuge. Det kan der være potentiale i for kommunerne at forstå og håndtere," siger Tine Rostgaard.
Rapporten ”Hænderne i lommen” er finansieret af Fremfærd Ældre, som er et samarbejde mellem KL og en række faglige organisationer i Forhandlingsfælleskabet.
Du kan møde forfatterne bag rapporten på KL's Ældrekonference på mandag den 26. september. På KORAs stand kan du få et eksemplar af rapporten og høre mere om KORAs forskning.