23948sdkhjf

Rehabilitering øger arbejdsglæden i hjemmeplejen

Rehabilitering giver mening for medarbejderne og er en døråbner til blandt andet videreuddannelse, viser en undersøgelse blandt kommunalt ansatte og privatansatte i hjemmeplejen.
Jo mere de ansatte i hjemmeplejen arbejder rehabiliterende, jo mere tilfredse er de med deres job. Rehabilitering giver mening for medarbejderne og er en døråbner til blandt andet videreuddannelse. Det viser en undersøgelse, som KORA har foretaget blandt 361 kommunalt ansatte og privatansatte frontmedarbejdere i hjemmeplejen.

De medarbejdere, der dagligt arbejder med rehabilitering, oplever i højere grad end andre, at de får den nødvendige videreuddannelse, at de får støtte fra deres leder, og at de kan give den enkelte ældre den rigtige hjælp. De overvejer også i mindre grad end andre at sige deres job op, viser spørgeskemaundersøgelsen.

Samlet set svarer tre ud af fire SOSU-medarbejdere, sygehjælpere og hjemmehjælpere i undersøgelsen, at de ’hver dag’ eller ’flere gange om dagen’ arbejder rehabiliterende med ældre i hjemmeplejen. Og jo mere medarbejderne beskæftiger sig med rehabilitering, jo mere mening oplever de, at deres arbejde giver. 83 procent af dem, der arbejder rehabiliterende flere gange om dagen, mener, at deres arbejde oftest er meningsfuldt. Den opfattelse deler kun 57 procent af de medarbejdere, der sjældnere end én gang om måneden eller aldrig arbejder med rehabilitering.

– Overordnet set har rehabiliteringen skabt nye muligheder og ændret arbejdsvilkårene for de ansatte i hjemmeplejen. Ud fra denne undersøgelse kan vi konstatere, at langt de fleste medarbejdere i hjemmeplejen i dag arbejder rehabiliterende, og det ser altså ud til, at forandringen opleves som positiv, siger professor i KORA Tine Rostgaard, der står bag undersøgelsen.

Udfordringer


Men selv om rehabilitering altså synes at have positiv effekt for arbejdsglæden, så afslører undersøgelsen også nogle udfordringer i hjemmeplejen:

– Selv om de, der arbejder med rehabilitering, er mere tilfredse og synes, de har fået nemmere ved at imødekomme de ældres ønsker, så er det markant, hvor mange blandt alle medarbejderne i undersøgelsen der mener, at mulighederne for at dække borgernes behov er blevet forværret. På samme måde er det bemærkelsesværdigt, hvor mange der overvejer at sige deres job op, uanset om de arbejder rehabiliterende eller ej, siger Tine Rostgaard.

Spørgeskemaundersøgelsen er en del af et større projekt, hvor KORA i samarbejde med nordiske universiteter kortlægger arbejdsvilkår i ældreplejen i Norden. Projektet afsluttes i december 2016.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109