23948sdkhjf

Gymnastik og gode grin i køkkenet

Magasinet Pleje har besøgt Glostrup Hospital, hvor både musklerne og lattermusklerne bliver rørt, når medarbejderne i centralkøkkenet på Rigshospitalet i Glostrup laver pausegymnastik.

Fem øvelser, ti minutter, tre dage om ugen.

På Rigshospitalet - Glostrup laver medarbejderne i centralkøkkenet udstrækningsøvelser sammen i arbejdstiden. Det er godt for ømme muskler - og så er det samtidig sjovt, fortæller de.

- Vi vil gerne fastholde, at man har det godt, når man går på arbejde. Og vi ved, at det er hårdt fysisk arbejde at arbejde i et køkken, så vi skal passe på os selv, fortæller funktionschef i Enhed for mad og drikke, Helle Birgitte Hansen.

Derfor har man indført pausegymnastik tre gange om ugen, hvor de medarbejdere, der har tid og lyst, samles og laver udstrækningsøvelser med elastikker i ca. ti minutter. Øvelserne er sammensat af en fysioterapeut

- Jeg går ned og ringer med klokken, og så råber jeg, at nu er det gymnastiktid, og så går vi ovenpå i vores kantine, hvor vi har elastikker liggende, og så går vi ellers i gang, forklarer Ib Suhr Olsen, der er hospitalsmedhjælper i Varmt Team og tovholder på gymnastikken.

Og øvelserne virker, fastslår han.

- Der er specielt et par af øvelserne, hvor man virkelig kan man mærke, der kommer noget blodgennemstrømning.

Ernæringsassistent i Varmt Team, Simone Heuer Brixtofte, kan mærke, at håndleddene er mindre ømme, når hun har lavet udstrækningsøvelser.

- Jeg synes tydeligt, man kan mærke det på håndleddet, hvis man for eksempel står og skal dele meget kartoffelmos ud. Vi plejer gerne at skiftes lidt, så vi ikke står med en hel gryde på én gang, men hvis jeg har været oppe og lave gymnastik, så kan jeg sagtens tage hele gryden uden problemer, siger hun.

Får løsnet op
Økonoma Inge Vibeke Jensen fra diætteamet mærker også effekten af gymnastikken.

- Det er rigtig dejligt, at få den blodgennemstrømning i kroppen, forklarer hun.

Økonoma Annette Jørgensen deltager i gymnastikken, så tit hun overhovedet har mulighed for det.

- Lige for tiden er jeg i Kold Diæt, og der kan jeg godt stå og trækker skuldrene op. Så er det dejligt, at få løsnet op i skuldre og nakke, fortæller hun.

Og de har det samtidig sjovt, mens de hiver i de store kulørte elastikker.

- Vi griner og fyrer noget af til hinanden, smiler Ib Suhr Olsen.

- Det er altid hyggeligt, og det giver bare meget, at der også er plads til, at man kan grine lidt, tilføjer Simone Heuer Brixtofte.

Hvad kræver det at afsætte tid til de her øvelser i hverdagen?

- Det kan godt være, man siger, det har jeg ikke lige tid til, men de ca. ti minutter, man bruger på det, de er måske indhentet i den anden ende, fordi så står man ikke til sidst og har endnu mere ondt, fordi man ikke gjorde de øvelser i morges. Man får også mere energi af det. Så jeg synes, man skal prioritere det, siger produktionsleder i centralkøkkenet på Rigshospitalet - Glostrup, Gitte Starup.

Vi passer på hinanden
Hjælpemidler, udstrækningsøvelser og temauger. I centralkøkkenet på Rigshospitalet - Glostrup er der stor fokus på ergonomi i hverdagen.

Derfor har køkkenet blandt andet rigtig mange hjælpemidler, som man opfordrer medarbejderne til at bruge, fortæller produktionsleder Gitte Starup. Der er for eksempel hæve-sænkeborde, en kran som kan løfte alle varerne og små rulleborde, som man hurtigt kan komme rundt med.

- Fordi hjælpemidler ikke skal være besværlige at bruge, så bruger medarbejderne dem ikke, forklarer hun.

 

Ingen bliver negative

Det er vigtigt, at man har indrettet sin arbejdsplads ordentligt, og medarbejderne er meget opmærksomme på at hjælpe hinanden i dagligdagen, så man for eksempel står rigtigt.


- Det kan jo godt være, man synes, man står rigtigt, men én der ser det udefra, kan måske se, at det ser lidt besværligt ud og lige sige, det er ikke fordi, jeg siger, det er det rigtige, men prøv lige at gøre sådan her. Og der er ikke nogen, der bliver negative over at blive rettet på, siger Gitte Starup.


Hvis en kollega har ondt, tager man hensyn til hinanden, og man taler åbent om det. Centralkøkkenet har et lavt sygefravær, og det skyldes blandt andet, at man er gode til at hånd om hinanden, vurderer funktionschef i Enhed for mad og drikke, Helle Birgitte Hansen. Medarbejderne kommer og siger, hvis de eksempelvis har ondt i skulderen, og så kan de måske få nogle udstrækningsøvelser, der kan hjælpe dem.

- Vi passer på hinanden i hverdagen, siger hun.

Tre gange om ugen er der fælles udstrækningsøvelser med elastikker i kantinen. Men elastikkerne ligger til fri afbenyttelse, og medarbejderne kan bruge dem, når der er behov for det.

Derudover laver køkkenet blandt andet også temauger, hvor der er ekstra fokus på ergonomi. I arbejdsmiljøgruppen sidder der ergonomiambassadører og så har medarbejderne også lavet en hjemmeside om ergonomisk hensigtsmæssige arbejdsgange og rutiner i et storkøkken, ’Krop og Køkken’, med masser af gode eksempler som tager udgangspunkt i hverdagen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094