23948sdkhjf

Færre utilsigtede hændelser er ikke nødvendigvis kun positivt

Nye tal fra Region MIdtjylland viser, at 2016 bød på det laveste antal utilsigtede hændelser siden 2014. Men tallene kan også være udtryk for, at sundhedspersonalet ikke får rapporteret hændelser, siger regionsrådsformand, Bent Hansen (S).
Region Midtjylland udbetalte i 2016 næsten 226 mio. kr. i patienterstatninger. Det er det laveste niveau siden 2014, men beløbet er spredt på et stigende antal erstatninger.

I Region Midtjylland blev der sidste år rapporteret det laveste antal utilsigtede hændelser siden 2014. 

Statistikker skal dog som vanligt tolkes forsigtigt, for et højt antal rapporterede utilsigtede hændelser i en afdeling er ikke nødvendigvis udtryk for, hvor mange hændelser, der rent faktisk sker, men mere udtryk for en god eller skidt rapporteringskultur.

Det er særlig vigtigt at holde fokus på rapportering af de alvorlige utilsigtede hændelser og hændelser, der viser nye risikoområder for patienterne.

- Derfor kan jeg godt være lidt bekymret over, at der tilsyneladende bliver længere imellem personalet får rapporteret situationer, hvor noget gik galt eller var lige ved at gøre det. Vi skylder jo patienterne at lære af vores fejl. Men når det er sagt, så behandlede vi i 2016 over 458.000 borgere, mere end 1.8 mio. gange, og opgørelsen over fejl skal selvfølgelig læses i det lys, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

En utilsigtet hændelse er defineret som en på forhånd kendt eller ukendt hændelse eller fejl, som ikke skyldes patientens sygdom, og som enten er skadevoldende eller kunne være skadevoldende.

Styrelsen for Patientsikerhed kunne i maj rapportere, at medicinering og fald igen i 2016 var årsag til størstedelen af de rapporterede utilsigtede hændelser. 

Dengang skrev direktør Anne-Marie Vangsted i årsberetningen:

- Fremover vil vi bruge denne viden til at få øje på sundhedsvæsenets risikoområder for systematisk at rette opmærksomheden mod dem. Men det er vigtigt at understrege, at rapporteringssystemet stadig er sanktionsfrit for sundhedspersoner. Det bliver der ikke lavet om på, skriver direktør Anne-Marie Vangsted i forordet til årsberetningen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109