23948sdkhjf

Besøgshunden Louie har fået sin egen rute i hjemmeplejen

Hjemmeplejen i Feldsted i Aabenraa har oprettet sin første hunderute

For nylig har hjemmeplejen i Feldsted i Aabenraa Kommune budt velkommen til en ny medarbejder. Han hedder Louie.

Louie har store, brune øjne, han er altid i godt humør, og når han kommer på besøg hos borgerne, mødes han med kram og store smil. Louie er besøgshund i hjemmeplejen.

Hjemmeplejen i Feldsted har oprettet sin første hunderute. Én dag om ugen besøger Louie sammen med sin ejer Lenette Iversen, der er social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen, ældre borgere, der får hjemmehjælp og har lyst til at få hundebesøg.

- Louies funktion er simpelthen at komme ud og glæde de ældre. Jeg har altid selv haft hund, og når jeg bliver gammel og sidder i min stol og ikke kan magte en hund mere, så ville jeg jo gå til af savn, og hvis der så ville komme en med en hund ...Jamen, det ville jo glæde mig så meget. Så ville jeg gå i seng om aftenen og tænke, ’det har været en god dag’. Jeg tænker, at hvis jeg bare kan gøre det for et par stykker, jamen så er det bare fedt, siger Lenette Iversen.

Hunderuten er planlagt, så det passer med hjemmeplejens opgaver hos den enkelte borger, og det er typisk opgaver som for eksempel morgenmad, støttestrømper eller hjælp til at komme ud af sengen Lenette kører ud til, når hunden er med.

Denne artikel har været bragt i den trykte avis, Magasinet Pleje, 26. maj 2017.

Normalt ville artiklen være låst og kun tilgængelig for vore abonnenter. Vi har åbnet op for hele vores pleje-univers for en periode, så du gratis kan læse med og også dykke ned i vores arkiv.

Mere aktive borgere

Hundebesøgene er en stor succes, fortæller Lenette Iversen.

Borgerne nyder at klappe Louie og give ham godbidder.

- Det giver så meget, det kan ikke beskrives, siger hun. - Jeg har for eksempel en borger, som er gammel hundetræner, og han sidder jo der og giver den kommandoer. Det er jo bare herligt, smiler hun.

Hundebesøgene kan også bruges mere direkte i plejen.

- Borgerne kan lige pludselig læne sig lidt frem for at kunne hjælpe Louie eller klappe ham, det betyder jo noget, at de bliver lidt mere aktive, og de skal gribe ud efter godbidder med deres gigtfingre, som er helt krumme, så deres motorik er også i gang, fortæller hun.

Den to et halvt år gamle blandingshund er på arbejde i hjemmeplejen én dag om ugen fra kl. 7 til 13. Han kan ikke klare en hel arbejdsdag, så bliver han simpelthen for træt, så han tager også en lur indimellem.

- Og nej, hvor er vi trætte, når det er fyraften. Jeg er vant til at arbejde på fuld knald i seks timer, det kører jo bare, men efter sådan en hunderute her, så er jeg træt. Jeg skal jo ligesom også være lidt mere opmærksom både på borgeren og på hunden, så han ikke lige kommer med sin hale og rammer en fin porcelænsvase, jeg er jo i deres hjem. Jeg skal jo også lige være opmærksom på, hvornår er Louie træt, hvornår skal jeg trække ham væk, og jeg skal også lige kigge, hvad ligger der på gulvet, eller hvad der nu ligger. Så jeg skal virkelig have et øje på hver finger, smiler Lenette Iversen.

Lenette og Louie er godkendt af TrygFonden som besøgshundeekvipage. De har sammen været igennem en optagelsesprøve, der blandt andet består af en dyrlægeundersøgelse, en adfærdstest og en personlig samtale.

Hunden åbner op for en god snak

Besøgshunden Louie er ikke kun populær ude hos borgerne, han er også populær blandt kollegaerne i hjemmeplejen i Feldsted.

- Han gør en forskel, bare han kommer ind ad døren. Han går jo en runde og får lige hilst på alle, der gerne vil hilse, og vi skal alle sammen lige hen og sige hej. Jeg synes, det er hyggeligt, smiler social- og sundhedsassistent Pia Andersen.

Hun kommer til dagligt hos mange af de samme borgere, som Lenette Iversen og Louie besøger på hunderuten, og hun kan mærke, at hundebesøgene betyder noget for borgerne.

- De snakker om, at han har været på besøg, og de glæder sig til, at han kommer igen. Det er også en god indgangsvinkel til en god snak og en lidt afslappet snak om noget andet end hvorfor det er, vi egentlig kommer. Man kan se på dem, at de lyser op, når man begynder at snakke om hunden, og de snakker mere, end de sommetider gør, og de fortæller lidt mere. Også om andet end lige Louie. De kan også åbne op for nogle andre ting, og det skal vi da bruge, siger Pia Andersen.

Hun synes, hunderuten er et godt tiltag.

- Det giver i hvert fald noget glæde, og det giver også mig noget, når jeg kan mærke, at mine borgere er i et lidt bedre humør eller måske også gør nogle ting selv, som de egentligt havde glemt, de kunne, siger hun.

Man skal ikke bare tage en tilfældig hund med på besøg, siger eksperter

TrygFonden Besøgshunde kan godt se perspektivet i besøgshunde i hjemmeplejen - men man skal stadigvæk fare med lempe over for idéen, lyder det.

Hos TrygFonden Besøgshunde får man mange henvendelser fra folk i eget hjem, der modtager hjemmepleje, og som rigtig gerne vil have besøg af en hund.
Så der er helt klart en målgruppe, som kan have ligeså stort behov for at få hundebesøg som de personer, der er tilknyttet et ældrecenter, mener projektleder Galina Plesner, der godt kan se perspektiver i besøgshunde i hjemmeplejen.

- Jeg synes, det er en god idé, fordi der sidder nogle mennesker, som rigtig gerne vil have de her besøg. Det er en ide, som man stadigvæk skal fare med lempe over for for at passe på hundene og de mennesker, som sidder derude, siger hun.

Louie er den første registrerede besøgshund under Trygfonden, der har fået tilladelse til at arbejde i hjemmeplejen.
I besøgshundeordningen er det vigtigt, at der er en kontaktperson på institutionen, som tager stilling til hvem der skal have hundebesøg og hvem der ikke skal have hundebesøg.

- Det er så vigtigt, at der ligger den her organisering bag, så det er de rigtige hunde og ejere og beboere og borgere, der kommer i kontakt med hinanden på en rigtig måde, der tilgodeser alles behov, siger hun.

Den organisering er sværere at lave i hjemmeplejen, fordi du ikke har den daglige kontakt til alle de mennesker, der bor ude i eget hjem, forklarer Galina Plesner.

Projektet i hjemmeplejen i Feldsted er en forsøgsordning, som TrygFonden Besøgshunde har sagt ja til.

- Vi prøver på den her måde af, om der er en valid model for at godkende hjemmeplejen også. Det var en specifik situation, fordi Lenette også selv arbejder der, og vi har lavet en aftale med Lenette og hendes chef om, at hun tager Louie med på arbejde under de forudsætninger, at de har lavet en hunderute, der tager højde for hans behov, fortæller hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095