23948sdkhjf

Ni kommuner sammen om tilbud til kræftpatienter

Projektet ’Vi samler kræfterne’ skal sikre målrettede rehabiliterende indsatser af høj faglig kvalitet

Siden 2015 har Herlev, Furesø, Rødovre, Ballerup, Gladsaxe og Egedal Kommune arbejdet sammen i projektet ’Vi samler kræfterne’, og nu er samarbejdet udvidet til også at omfatte Rudersdal, Gentofte og Lyngby-Taarbæk.

- ’Vi samler kræfterne’ er en fantastisk mulighed for at kunne give vores borgere de bedste tilbud, hvis de skulle blive ramt af kræft. Det er vigtigt for os at målrette vores tilbud til de behov, borgerne har, og det er muligt med dette samarbejde. Eksempelvis har nogle borgere et ønske om at kunne deltage på et rent mandehold eller et ’puls og styrke’-hold, hvor det primært handler om intensiv motion. Indtil nu har det ikke været en mulighed i alle kommuner, men med dette samarbejde får alle borgere en mulighed for at deltage på et hold tilpasset deres behov, siger Mette Ryle, sundhedschef i Rudersdal Kommune, der er en af de nye kommuner i samarbejdet.

Mandehold

De ni kommuners samarbejde gør det muligt at benytte hinandens ekspertiser og faciliteter til at skabe flere, bedre og mere målrettede tilbud.

Det bliver nemmere at møde andre borgere med samme diagnose, mænd kan møde andre mænd på specifikke mandehold, og andre kan finde hinanden på ’Livskraft’, som er en fælles undervisning, der ruster mennesker med kræft til at tage hånd om såvel de sygdomsmæssige som psykologiske aspekter af kræftsygdommen. Ud over de fælles tilbud i ’Vi samler kræfterne’ tager den enkelte kommune hånd om de borgere, som har behov for et individuelt tilbud.

- Med projektet samler vi kræfterne dér, hvor de giver mest og bedst mening for borgerne. Selv om kræft er en sygdom, som mange vil møde i deres liv, så optræder den ikke ens. Der er store forskelle på behovene hos en kvinde, der har fået brystkræft, en mand med hoved- halskræft og en som er ramt af lungekræft, siger sundhedschef i Ballerup Kommune Tina Roikjer Køtter, der er formand for styregruppen bag projektet.

Nemmere forløb

Borgere henvises fra Herlev og Gentofte Hospital og Rigshospitalet.

Herlev og Gentofte Hospital har også selv styrket sin indsats ved at ansætte to kræftrehabiliteringssygeplejersker, som skal gøre forløbene nemmere for patienterne.

lob

Vi samler kræfterne

I januar 2012 fik kommunerne til opgave at varetage borgerens almene rehabiliteringsbehov efter en kræftsygdom. Desuden har kommunerne ansvar for at varetage dele af den palliative indsats på et basalt niveau i samarbejde med hospitaler og almen praksis.
I 2013 nedsatte Ballerup, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Furesø og Egedal Kommune en tværkommunal arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle seks kommuner, som havde til opgave at påbegynde udviklingen af en model for det tværkommunale samarbejde.
I 2014 blev projektet udvidet til at være tværsektorielt ud fra en erkendelse af, at hvis man skal tage udgangspunkt i en kræftsyg borgers virkelighed, er det vigtigt at se på hele forløbet, som typisk vil gå på tværs af hospital, egen læge og kommune. ’Vi samler kræfterne’ modtog en bevilling fra Forebyggelsespuljen 2014.
I maj 2015 var seks kommuner klar til at tilbyde de tværkommunale ydelser til borgerne, og den 1. oktober 2017 indtrådte Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Rudersdal i samarbejdet.
kilde: Vi samler kræfterne

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1