23948sdkhjf

Det private marked for hjælpemidler til ældre vokser

Ældre er i stigende grad selv begyndt at købe deres hjælpemidler gennem private forhandlere.

Tilbage i 2009 udformede Erhvervs og Byggestyrelsen en stor rapport med titlen: ”Et portræt af den danske hjælpemiddelbranche”.

Rapporten viste blandt andet, at salg til det offentlige udgjorde hele 70 procent af markedet, mens privatmarkedet blot stod for 20 procent. De resterende 10 procent blev udgjort af virksomheder. Meget tyder dog på, at denne statistik har ændret sig de seneste år, og at den vil fortsætte med at gøre det i fremtiden.

I de senere år har flere nye virksomheder med fokus på hjælpemidler til privatsektoren set dagens lys.

En af dem er LivetSomSenior ApS, der modsat konkurrenterne har et rent fokus på nethandel. Virksomheden har eksisteret i 2½ år, og i den tid har den oplevet konstant vækst. Og der er en god grund til, at salget af hjælpemidler til private er en god forretning ifølge LivetSomSeniors direktør, Jeppe Vestergaard.

- Det skyldes en kombination af, at de ældre får flere og flere penge mellem hænderne, og at den offentlige sektor er presset af, at der bliver flere ældre. I takt med at der kommer flere og flere ældre, er kommunerne begyndt at stramme op for reglerne for, hvornår man kan få bevilling på et hjælpemiddel, da de simpelthen ikke har de økonomiske ressourcer til at løfte opgaven, forklarer han.

- Det kan derfor ofte være en yderst besværlig proces at sikre sig retten til et hjælpemiddel, og det får mange til selv at købe det produkt, de har brug for, siger Jeppe Vestergaard.

Marked i vækst

Det er især nogle bestemte grupper af hjælpemidler, som virksomheden oplever en stor efterspørgsel på. Det drejer sig om helt basale produkter som eksempelvis støttegreb, badestole og toiletforhøjere til badeværelset, men også hjælpemidler, der støtter bevægeligheden, som rollatorer og stokke bliver nu i stigende grad handlet privat. Den udvikling vil accelerere inden for få år ifølge direktøren.

- Allerede inden for en nær fremtid vil det formentligt blive betragtet som helt naturligt, at du selv skal købe de fleste af dine hjælpemidler. Dog vil undtagelsen være produkter, der er målrettet personer, som eksempelvis har brug for udgiftstunge hjælpemidler som elektriske kørestole og kørestolsramper til fast montering, fortæller Jeppe Vestergaard.

Ifølge Danmarks Statistiks årlige befolkningsfremskrivning vil antallet af danskere over 70 år stige fra det nuværende antal på 730.074 til 1.013.372, når vi rammer 2030.

Det er en stigning på hele 37,6 procent inden for under 15 år, hvilket vil sætte et endnu større pres på landets kommuner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094