23948sdkhjf

Rehabilitering: Aalborg vil fange borgerne på farten

Aalborg Kommune udstyrer bil med mobilt træningsudstyr - har modtaget 3,5 millioner fra Sundhedsstyrelsen

Aalborg Kommune er en stor kommune geografisk, med lidt over 70 kilometer fra øst til vest. Derfor er der også langt til nogle af rehabiliteringstilbuddene i det centrale Aalborg, hvis man som borger med eksempelvis KOL-, diabetes-2- eller hjerte-diagnose bor yderst i kommunen.

Men nu har Sundhedsstyrelsen bevilliget 3,5 millioner kroner til ’Det adresseløse sundhedscenter’ - et mobilt rehabiliteringstilbud til borgerne i landdistriktet hvor 70.000 af kommunens 212.000 borgere bor.

- Vi er rigtigt glade for, at Sundhedsstyrelsen yder midler til dette projekt. Vi ser et stort potentiale i at komme tættere på vores borgere i yderområderne af Aalborg Kommune. Vi er en landdistriktskommune og må erkende, at der kan være langt til Nordkraft centralt i Aalborg, hvor Aalborg Sundhedscenter ligger, hvis man bor yderst i kommunen, siger Mads Duedahl, rådmand for Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

Gode erfaringer med tilbud

I 2016 åbnede man Sundheds - og foreningshuset i Gandrup, der også ligger i Aalborg Kommunes landdistrikt. Det er kommet godt fra start og erfaringerne viser, at de borgere, der deltager i rehabiliteringstilbud i Gandrup, næsten udelukkende er borgere, der har takket nej til tilbuddene centralt i Aalborg.

"Det adresseløse sundhedscenter" skal i praksis være mobilt og kunne bevæge sig til yderområderne af kommunen, med et modificeret tilbud:

- Vi udstyrer en bil med blandt andet mobilt træningsudstyr og ideen er, at vi på den måde kan komme mange steder hen i kommunen. Men det er først og fremmest samarbejdet med de lokale foreninger, forsamlingshuse og samråd, der skal vise, hvor tilbuddet skal rulles ud. Ved at komme tættere på borgerens lokalområde, kan vi også lettere hjælpe borgeren videre efter tilbuddet ved at skabe bro mellem borgerne og eksempelvis en lokal idrætsforening, fortæller Thomas Dejgaard, der er konsulent i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.

Det er forventningen, at man fra efteråret 2018 kan starte de første hold, som skal være med til at udvikle tilbuddet frem mod projektafslutning i udgangen af 2019. 

Model skal ud til flere kommuner

Sundhedsstyrelsens projektmidler skal være med til at sikre at det nye mobile koncept opnår samme kvalitet som Aalborg Sundhedscenters mere diagnoseopdelte tilbud i Nordkraft.
”Det adresseløse Sundhedscenter” vil på trods af navnet til at starte med tage udgangspunkt i to geografiske områder af Aalborg Kommune: I den sydøstlige del af Kommunen og i den vestlige del.
- Ideen er rigtig god. Alene tanken om at skulle finde en parkeringsplads kan skræmme folk, der ikke er vant til at komme i midtbyen. Specielt i de små lokalsamfund yderst i kommunen er det vanskeligt at motivere patienterne til køre langt med bus eller bil for at komme til Sundhedscenteret i Nordkraft. Særligt de bevægelseshæmmede, ressourcesvage, ældre og psykisk syge vil kunne profitere af et sundheds-tilbud, der bliver forankret lokalt i det nære sundhedsvæsen, siger Helle Skou, der er formand for de praktiserende læger i Aalborg Kommune og til dagligt praktiserende læge i Nibe.
Et modelprojekt
Samarbejdet med de lokale praktiserende læger er vigtigt i forhold til at få henvist borgere tilbuddet.
Målet er at flere borgere skal benytte kommunens tilbud om rehabilitering af borgere med kronisk sygdom, og igennem ”det adresseløse sundhedscenter” opnå samme resultater, som de almindelige tilbud. Projektet skal ses som et modelprojekt og det overordnede mål er at udvikle et koncept, der også kan tages i brug af andre kommuner med samme udfordringer.
- Vi vil gerne have, at den høje kvalitet vi har opbygget i Aalborg Sundhedscenter bliver mere tilgængelig for borgerne uden for Aalborg. Samtidig ved vi også godt, at de udfordringer vi har som landdistriktskommune afspejler generelle udfordringer i andre landdistriktskommuner - derfor er det vigtigt, at vi får udviklet et koncept, som er let at tage ned fra hylden for andre efterfølgende, siger rådmand Mads Duedahl.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079